NavMenu

"Ivko" prvi globalni modni brend iz Srbije - "Trikotaža Ivković" izvozi 90% proizvodnje

Izvor: eKapija Utorak, 07.02.2012. 11:52
Komentari
Podeli

Miloš IvkovićMiloš Ivković

Retko se za robu koja siđe sa proizvodne trake može reći da je autentična, ali malobrojni su i oni koji će ostati ravnodušni pred svakom kreacijom Trikotaže Ivković.

- Mi ne prodajemo modu već umetnost – kaže za "eKapiju" Miloš Ivković, generalni direktor kompanije iz Beograda, čiji je brend "Ivko" poznat u celom svetu.

Ono po čemu se njihova trikotaža razlikuje od drugih je bogat kolorit inspirisan narodnim motivima i krupan prepletaj koji odaje utisak ručnog rada.

I najpoznatiji ruski kreator Slava Zajcev na jednom susretu u Moskvi komentarisao je srpski brend:

- To što vi radite je bilo moderno pre 50 godina, moderno je sada i biće u narednih 50, jer vi ne stvarate modu već umetnost.

"Trikotaža Ivković" nije prva uspešna poslovna priča koja je nastala iz hobija. Miloševa majka Danica je napustila posao u ŽTP-u u Sarajevu i posvetila se pletenju. Prve komade su prodali na buvljaku, proizvodnju su 1995. preselili u Boleč kod Beograda, a danas imaju dva pogona u Srbiji, firmu u Nemačkoj i prodajnu mrežu od 700 objekata u 30 zemalja širom sveta.

Kako kaže naš sagovornik, veliki preokret se desio 2004. godine posle sajma mode u Dizeldorfu.

- Tada smo se ohrabrili i počeli plasman van Srbije, danas 90% proizvodnje izvozimo.

Miloš IvkovićMiloš Ivković

Ova kuća je dobar primer uspeha male kompanije na velikom svetskom tržištu. Prisutni su u više od 30 zemalja širom sveta - najviše u Nemačkoj, slede Holandija, Norveška, Švajcarska, Austrija, SAD, Hong Kong, Kina.

- U pregovorima smo sa jednim distributerom u Kanadi, planiramo da pojačamo prisustvo u Americi, a Kinu smatramo najinteresentanijim tržištem u narednom periodu. Uradili smo i Strategiju plasmana na rusko tržište – kaže Ivković i naglašava da "Ivko" ima potencijal da postane prvi srpski globalni modni brend.

U kreiranju tog brenda učestvuje mladi dizajnerski studio, a prema rečima našeg sagovornika, ostvaruju i saradnju sa međunarodnim modnim instutucijama.

Miloš IvkovićMiloš Ivković

- U našoj kompaniji imamo praktikante iz Engleske i Nemačke. Postoji mogućnost da naši dizajneri budu predavači na inostranim fakultetima - najavljuje Ivković.

Osim u Beogradu, "Ivković" ima proizvodnju i u Blacu gde je zaposleno 74 ljudi.

- Zbog dobrih rezultazta u Blacu, planiramo da budući razvoj baziramo za to mesto. To je temelj naše budućnosti jer smo stekli utisak da imamo dobru bazu radne snage, što u Beogradu nije bio slučaj.

Govoreći o projekcijama rasta u narednih nekoliko godina, naš sagovornik kaže da planiraju da do 2015. dupliraju promet.

Sadašnji promet u svim zavisnim preduzećima je oko 4 mil EUR godišnje.

"Trikotaža Ivković" dobiznik je priznanja "ProBiznis Lider 2011" u kategoriji malih preduzeća.

M.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.