NavMenu

Miroljub Aleksić poslovni čovek godine - Klub privrednih novinara dodelio nagrade najboljim privrednicima u 2011.

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.02.2012. 15:57
Komentari
Podeli

Predsedniku "Alco grupe" Miroljubu Aleksiću uručeno je danas priznanje za poslovnog čoveka 2011. godine dok je "Naftnoj industriji Srbije" dodeljena Zlatna plaketa kao kompaniji godine.

Oni su laureti tradicionalnih priznanja "Kompanije i ličnosti koje su obeležile godinu", koje je danas u Privrednoj komori Srbije dodelio žiri Kluba privrednih novinara (KPN).

U kategoriji poslovni potez godine, priznanje je uručeno izvršnom direktoru kompanije "Nectar", za kupovinu slovenačkog "Fructal"-a - Bojanu Radunu, mladi menadžer godine je generalni direktor PKB-a Rajko Mandić, dok je banka godine -"Komercijalna banka".

Priznanje Poslovnom čoveku godine dodelio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović koji je istakao da su uspešne kompanije merilio uspeha ekonomije jedne zemlje.

- Nema uspešne zemlje bez uspešnih kompanija - rekao je Petrović prilikom dodele nagrade, istakavši da su političari samo tu da obezbede okvir za poslovanje, a da su privrednici ti koji vuku ekonomiju napred i utiču na standard stanovništva.

On je naveo da novi model privrednog rasta Srbije mora da se zasniva na proizvodnji i izvozu, kao i da jedino tako srpska privreda može da zauzme mesto u regionu, ali i u svetskoj tržišnoj utakmici.

Petrović je rekao i da je zadovoljan što su uglavnom firme iz proizvodnje laureati današnjih priznanja, istakavši da "kada pet do 10 kompanija godišnje ostvari oko milijardu evra obrta, tada se ne postavlja pitanje kako prodreti na svetsko tržište".

On je ukazao da u svemu postoji i "druga strana medalje", naglašavajući da je na privrednicima i velika odgovornost, jer od njih zavisi na desetine hiljada porodica radnika.

Nagradu za kompaniju godine NIS-u je dodelila predsednica Skupštine Srbije Slavica Ðukić Dejanović, istakavši da je dodeljuje u ime poslanika.

Ona je pozdravila nastojanja NIS-a da svojim privrednim potezima utiče na integracije, podsećajući da je značajno i to što je ova kompanija otvorila predstavništvo u Briselu.

Dodeli nagrada prisustvovao je i ministar životne sredine, rudarstva i prostronog planiranja Oliver Dulić i predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin.

Plakete i priznanja "Menadžer godine" dobio je Ljubomir Ilkić iz preduzeća "Simpo ŠIK Kopaonik", za održivost domaće proizvodnje; dr Milan Zdravković iz Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, za inovativnost u proizvodnji povrtarskih hibrida i Radovan Ilić, direktor - IKG "Guča"-Koncern "Farmakom MB", za razvoj livarstva.

Među nagrađenima je i direktor preduzeća "Foodland" Vaso Lekić. Njemu je nagradu za zapošljavanje žena iz seoskih krajeva dodelio direktor poslovnog portala "eKapija" Zdravko Lončar.

Priznanje je dobio i Dragan Lončar iz Zemljoradničke zadruge Beška, za očuvanje i razvoj zadrugarstva; Boban Banković iz građevinskog preduzeća "Banković" Crna Trava, za upošljavanje građevinske operative.

Isto priznanje uručeno je Radoljubu Vidiću - direktoru Lukovske banje, za društvenu odgovornost i direktoru Matematičke gimnazije u Beogradu Srđanu Ognjanoviću, za ulaganje u obrazovanje.

Na predlog novinara koji prate kulturu, žiri KPN-a, odlučio je da priznanje "Menadžer godine" pripadne i Draganu Bjelogrliću za afirmaciju srpske kinematografije.

Žiri je odlučio da "Zlatno pero", koje se tradicionalno dodeljuje za privredno novinarstvo pripadne novinarima "Blic"-a Suzani Lakić za privredno novinarstvo i "Pressa" Nataliji Sekulić za istraživačko novinarstvo.

Žiri KPN-a je konstatovao da je u godini, koju je obeležila kriza u evrozoni, ali i nepovoljni uslovi privređivanja na domaćem tržištu, bilo i svetlih primera, kako među firmama tako i među pojedincima, koji su pokazali da su spremni da se uhvate u koštac sa svim vrstama izazova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj

Air Serbia leti direktno od Beograda do Mostara

Air Serbia (Er Srbija) je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara. Do tog grada u Bosni i Hercegovini, srpska nacionalna avio-kompanija od danas saobraća tri puta nedeljno, svakog ponedeljka, petka i nedelje. Let traje oko 50 minuta, navedeno je u saopštenju. - Danas uspostavljena avio-veza između Beograda i Mostara rezultat je odlične saradnje i snažne podrške koju nam je pružio Aerodrom Mostar. Verujemo

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.