Izvor: eKapija | Ponedeljak, 06.02.2012.| 13:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bogatić kao poketač razvoja celog regiona - Mačvanska opština postaje centar za nove tehnologije u oblasti obnovljive energije

Drina
Drina (Foto: b)

Bogatić poznat kao "crvena tačka" geotermalnih voda u Srbiji uskoro bi mogao da postane Regionalni centar za obnovljive izvore energije. U ovoj opštini bi početkom sledeće godine trebalo da započne izgradnja postrojenja za proizvodnju energije, koje bi koristilo biogas dobijen iz poljoprivrednog otpada. A naredna razvojna faza bila bi investicija u regionalni centar za nove tehnologije u oblasti obnovljive energije, koji bi bio srpski pandan partnerskom evropskom centru u Austriji.

Ova mačvanska opština već je uspostavila projektnu saradnju u okviru IPA projekata sa austrijskim gradom Gussing.

- Na jednoj konferenciji u Beogradu gradonačelnik ovog mesta koji je veličine slične kao Bogatić je izneo priču o tome kako je dobro vođenom politikom zajedno sa svojim saradnicima, svoj grad iz jedne zaostale i učmale sredine pune ekonomskih i socijalnih problema, vremenom doveo do ekonomski razvijene regije – promenom energetske politike. Naime, orijentacijom na povećanje energetske efikasnosti u potrošnji, a takođe i proizvodnji energije za svoje potrebe, kao i prelaskom na obnovljive izvore energije, ovaj gradić je, za samo petnaestak godina povećao svoj prihod za oko 13 mil EUR i uz to stekao samostalnost u pogledu proizvodnje i korišćenja električne i toplotne energije – kaže u razgovoru za "eKapiju" Slobodan Savić, predsednik opštine Bogatić.

Austrijski partneri su predložili da Bogatiću prenesu svoje znanje i tehnologiju, jer je u njihovom gradu sedište Evropskog centra za obnovljivu energiju. Ideja Bogatića je da zajedno sa prekograničnim partnerom Bijeljinom, koja ima veoma slične uslove u pogledu bogatstava geotermalnom energijom, biomasom i sunčevom energijom, izgradi Regionalni centar za obnovljive izvore energije, koji bi vrlo brzo mogao biti pokretač brzog razvoja celog regiona.

Drina
Drina (Foto: b)
(Slobodan Savić)

- Najznačajniji deo ovog projekta je transfer znanja i tehnologija u postupku prenošenja iskustva Evropskog centra za obnovljivu energiju iz Gisinga u Bogatić i Bijeljinu. Cilj je da se izradi studija izvodljivosti izgradnje postrojenja na biogas od poljoprivrednih useva, koji bi se koristio za dobijanje električne i toplotne energije. U tom slučaju, odgovarajući usevi, kao što su kukuruzovina, slama žitarica, silaža, detelina i sl, otkupljivali bi se od poljoprivrednih proizvođača, od čega bi se dobijao biogas koji bi se koristio za kogenerativnu proizvodnju toplotne i električne energije, a kao "sporedni" proizvod bi ostajala frakcija komposta organskih materija - koja bi se ponovo, besplatno vraćala poljoprivrednicima za đubrenje njihovih useva - objašnjava Savić.

Predsednik opštine se nada da će im ovaj projekat biti odobren jer bi onda već u septembru odveli prvu grupu od 20 poljoprivrednih proizvođača u Austriju.

- Našim poljoprivrednicima bi partneri pokazali kako sve to u praksi funkcioniše. Smatram da je to bitan preduslov za implementaciju novih tehnologija u našoj opštini. Potom bi se, krajem godine sukcesivno prenosila tehnologija i znanje u našu opštinu.

Geotermalna energija, biomasa i mini HE

Odavno je zapravo poznato da cela opština leži na bogatom hidrogeotermalnom sistemu od izuzetnih mogućnosti za region. Upravo je u centralnom delu naše opštine pronađena najintenzivnija konduktivna geotermalna anomalija u celom Panonskom basenu, jer je u Bogatiću na dubini od 412m otkrivena termalna voda temperature od 75C.

Rezultati preliminarnih testova izvedenih u istražnim bušotinama, kao i rezultati dobijeni hidrogeotermalnim modeliranjem pokazuju da je kod Bogatića moguća eksploatacija geotermalne energije sa termalnom snagom od najmanje 150 MW, ali njeno korišćenje još nije počelo.

Drina
Drina (Foto: b)
(Termalna rivijera)

- Strateško opredeljenje opštine Bogatić je iskorišćenje njenog geotermalnog potencijala. Međutim, istraživanja na ovom prostoru ipak nisu okončana, a neophodna su za projekat ovih razmera. Ogromne obnovljive rezerve geotermalne energije na našem prostoru mogu se koristiti za stakleničku i plasteničku proizvodnju povrća, za sušare i klanice, ribnjake, mogu se grejati okolni veći gradovi i naseljena mesta, a naravno mogu se koristiti u banjskim objektima. Za sada se samo stidljivo koriste u jednom stakleniku, a počinje izgradnja turističkih kapaciteta u kojima će se ova energija značajnije valorizovati – objašnjava predsednik opštine Bogatić.

Sredinom januara počela je izgradnja "Termalne rivijere", velikog turističko-rekreativnog hotelskog kompleksa vrednog 80 mil EUR. Prva faza treba da bude završena i puštena u rad do 1. juna 2012. godine, a nju čini najpre izgradnja jednog zaista impozantnog rekreativnog bazena površine 3.650 m2, koji će imati okolne prateće sadržaje, a u čijem centru će biti ostrvo sa restoranom od 350 mesta. Celokupan kompleks će obuhvatiti veliki akva park, zatim velnes i spa-centar kao i bazen sa posebnim sadržajima za naše najmlađe posetioce.

- U celini, projekat bi trebalo da bude završen 2016. godine. Ono što je za nas takođe važno je da bi ovaj projekat mogao da donese oko 500 novih radnih mesta, ali i da obeleži Bogatić kao važnu turističku destinaciju na mapi Srbije, koji bi prema proceni mogao da privuče oko pola miliona posetilaca godišnje, zbog vrlo povoljnog geografskog položaja i guste naseljenosti stanovništva u krugu do sto kilometara. Ova investicija, takođe, može da bude i inicijalna kapisla za dalja ulaganja u opštinu Bogatić.

Savić kaže da su počeli nedavno pregovore sa potencijalnim investitorom oko korišćenja još jedne istražne bušotine u selu Mačvanski Metković. Temperatura vode je tu 63C, bušeno na dubini od oko 600 m, sa izdašnošću oko 10 l/s.

Drina
Drina (Foto: b)

- Osim geotermalnih voda naša opština ima veliki potencijal u oblasti biomase, a znamo da je to jedan od prioritetnih ciljeva srpske energetike – iskoristiti otpad u poljoprivredi kao sirovinu za dobijanje energije. Opština Bogatić ima ogroman udeo plodnog obradivog zemljišta, koji nadmašuje 80% njene površine, a to znači da se može proizvesti i dovoljno hrane koja će podmiriti široke tržišne potrebe, ali i dovoljno atraktivnih energenata. U biomasu spada takođe i šumski otpad, kao i životinjski stajnjak i sl. Od svega ovog se može proizvoditi toplotna i električna energija, kao i biogoriva: biodizel i bioetanol.

Naš sagovornik napominje da za korišćenje energije vetra nema mnogo potencijala ali da je izmereno 170 sunčanih dana u godini, što ide u prilog razmatranjima za veće iskorišćenje solarne energije. Savić navodi da hidropotencijal donjeg toka Drine bi mogao biti iskorišćen za gradnju malih hidroelektrana, koje ne prave deregulaciju terena, a koje bi mogle da budu faktor privlačenja ulaganja u ovo područje.

- Rečno korito Drine koja protiče kroz opštinu Bogatić, kao i njen priobalni pojas, veoma su bogati mineralnim sirovinama – šljunkom i peskom. Osim toga, Drina je naravno veoma zanimljiva reka i za različite turističke i kulturne sadržaje. Široko je poznata naša tradicionalna manifestacija "Hajdučko veče", koja se odvija u selu Crna Bara na samoj obali Drine, kao i u drugim mačvanskim selima i kojom čuvamo od zaborava vekovnu tradiciju ovog kraja.

Zahvaljujući orijentaciji Bogatića za pronalaženjem boljih i efikasnijih rešenja u iskorišćavanju energetskih potencijala, ova opština je postal član evropske asocijacije lokalnih samouprava koje kreiraju energetsku budućnost – Energy Cities. Ova asocijacija ima sedište u Francuskoj i danas broji više od 1.000 članica iz evropskih i drugih zemalja sveta.

S.O.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE