NavMenu

"Imlek" - prva hartija na Beogradskoj berzi koja je dostigla nivo iz 2007.

Izvor: Sinteza Invest Group Četvrtak, 02.02.2012. 16:19
Komentari
Podeli

Najveća domaća mlekara "Imlek", prva je likvidna hartija na domaćem tržištu akcija koja se domogla nivoa ostvarenog tokom 2007. godine kada je zabeležena velika berzanska ekspanzija.

Nakon objavljene informacije da je "Salford" potpisao Memorandum o razumevanju po pitanju preuzimanja Imleka i Subotičke mlekare sa holandskom industrijom mleka "FrieslandCampina", akcije beogradske kompanije ubrzo su zabeležile snažan rast vrednosti. "Imlek" se na Beogradskoj berzi tokom dana mahom trgovao na nivou od 3.000 dinara, dostigavši i nivo od 3.001 dinar što je identično najvišoj vrednosti u trgovanju ostvarenoj u aprilu 2007. godine.

"Mlekara Subotica" skočila je, pak, maksimalnih 20 procenata na 1.800 dinara, dok je njena rekordna vrednost postignuta u maju 2007. godine na koti od 3.500 dinara.

Na ceni od 3.001 dinar, tržišna kapitalizacija "Imleka" iznosi 27,2 milijarde dinara (258,5 mil EUR), dok subotička "Mlekara" nakon današnjeg trgovanja vredi 4,16 milijardi dinara (39,5 mil EUR).

Kako je saopštila na svom korporativnom sajtu "FrieslandCampina", Imlek i Mlekara Subotica uslužuju oko 25 miliona potrošača dok je ukupan prihod ove dve mlekare oko 270 mil EUR.

Prodaja Imleka biće prvo veliko preuzimanje u ovoj industriji u regionu još od početka 2007. godine kada je francuski "Lactalis" preuzeo hrvatsku industriju "Dukat".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.