NavMenu

Kako uštedeti energiju na sto načina - Održana promocija časopisa "Eko-kuća"

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.02.2012. 09:19
Komentari
Podeli

Vladimir LovrićVladimir Lovrić

U 2011. godini energetske efikasnosti u Srbiji, pokrenut je magazin za eko arhitekturu i kulturu "Eko kuća", koji je već prvim brojem i specijalnim izdanjem, autora mr Vladimira Lovrića dia, postigao izuzetan prijem kod profesionalnog i šireg kruga čitalaca i tako na najbolji način najavio drugi broj i njegovo redovno izlaženje čija će buduća periodika biti kvartalna - januar, april, jul, oktobar.

Drugim brojem "Eko kuća" se predstavlja punim i izvornim konceptom kao magazin za eko arhitekturu i kulturu. Promocija "Eko kuće" bila je organizovana u galeriji "Progres"

"Eko kuća" će obuhvatati i nadalje najnovija svetska i domaća saznanja sa velikim brojem ilustracija iz oblasti – koje se odnose na upotrebu ekoloških zdravih materijala i tehnologija ekološke gradnje, solarnih sistema i tehnologija, svih odgovarajućih obnovljivih vidova energije, energetski efikasnih sistema i elemenata, uređaja i aparata – koji omogućavaju smanjenje ukupne potrošnje energije u zgradama, odnosno minimiziranje upotrebe konvencionalnih izvora energije. Energetska efikasnost zgrada, ovog puta je glavna tema, ali će uz tehnologiju ekološke gradnje u svakom sledećem broju biti neizbežan kontekst kada govorimo o arhitektonskom stvaralaštvu i njegovom uticaju na prirodnu sredinu.

Vladimir LovrićVladimir Lovrić

Ekološka putovanja u ovom broju su započeta sa našom ishodišnom tačkom, Lepenskim virom, eko oazom kojom su naši preci pokazali da život usklađen sa klimatskim uslovima lokacije, prirodnim terenom i pametnim korišćenjem dostupnih prirodnih resursa, ne predstavljaju novinu koju donosi 21. vek, već životni stil koji je postojao na našim prostorima još pre 7.000 godina. Tadašnji pristup životu opisao je naš čuveni arheolog Dragoslav Srejović, kao "svet definisan arhitekturom, svet jasnih granica, tačnih mera, određenih proporcija i stroge discipline, postaje u probuđenoj kulturi Lepenskog vira stvarnost koja, kao i realni svet, aktivno deluje na celinu ljudskog života", navedeno je u saopštenju.

U virtuelnom intervjuu govori ekoloških korifej prof. dr Branko Lalović, nuklearni fizičar i solarista svetskog glasa, rodonačelnik primene korišćenja solarne energije u arhitekturi i razvoja solarne tehnologije u domaćim i svetskim okvirima. U ovom broju prenose razmišljanja ovog velikog ekološkog vizionara o značaju i razvoju nauke i tehnologije za napredak čovečanstva, o njihovim uzletima i posledicama, koje su sve primetnije na ekološkom licu zemlje.

Poseban deo eko kulture se odnosi na zdravlje, a kao odgovori na savremene tendencije brzog života ističu se slow food – za uživanje u zdravoj i ukusnoj hrani na zdrav način, Feng Shui - za uređenje prostora u skladu sa protokom energije, medicinska geologija - koja izučava uticaj životne sredine na zdravlje i biološki bazeni, čiju vodu prečišćavamo bez dodatka hemikalija.

Takođe časopis pokušava da odgovori na jedno od najkompleksnije i najproblematičnije pitanja, s kojim se suočava čovečanstvo u 21. veku, a to je kako konstruisati ljudska naselja u harmoniji s prirodom. Na kraju časopisa je predstavljeno jedno takvo ekološko naselje budućnosti - ekološki raj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.