Izvor: eKapija | Sreda, 01.02.2012.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vest

USAID obučava 120 žena u agrobiznisu

Ukupno 120 žena iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice, Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, Kučeva, Žagubice, Žabara, Majdanpeka, Malog Crnića, Golupca i Petrovca na Mlavi pohađa preduzetničku obuku u oblasti agrobiznisa, koja će trajati do kraja februara.

Obuke su deo programa namenjenog ženama u agrobiznisu koji na teritoriji jugozapadne i istočne Srbije zajednički sprovode Agrobiznis projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i vladina kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština, navodi se u saopštenju USAID-a.

Cilj je da se žene upoznaju sa osnovama preduzetništva i pisanjem biznis planova i da se na taj način podstaknu da počnu sopstvene agrobiznise. Posle takve obuke, one će moći da konkurišu za dobijanje bespovratnih finansijskih sredstava, kako bi započele poslovanje.

Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština namenila je sredstva za finansiranje 30 najboljih biznis planova.

USAID-ov Agrobiznis projekat finansira obuke u 13 opština, dok Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština obezbeđuje sredstva za finansiranje 30 žena sa najboljim biznis planovima. Pojedinačan iznos za finansiranje jednog biznis plana je do 1,1 milion dinara (15.000 USD).

Agrobiznis projekat USAID-a je tokom 2010. počeo program za žene u agrobiznisu, kako bi se omogućilo ženama u seoskim krajevima da ravnopravnije učestvuju u agrobiznisu i time unaprede konkurentnost agrobiznisa u Srbiji. Do sada, 300 žena prošlo obuku iz oblasti osnova preduzetništva.

Od USAID-a je 11 žena dobilo ukupno 160.000 USD za započinjanje sopstvenog agrobiznisa, dok je Kancelarija za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština finansirala tri žene sa ukupno 40.000 USD.

USAID-ov Agrobiznis projekat je deo širih aktivnosti koje se sprovode u cilju obezbeđenja bržeg i održivijeg ekonomskog razvoja u Srbiji. Projekat je namenjen povećanju izvoza srpskih poljoprivrednih proizvoda, podsticanju zapošljavanja u poljoprivredi, povećanju efikasnosti i konkurentnosti i stvaranju povoljnog okruženja za poslovanje agrobiznisa u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.