NavMenu

2005, "Nissal" posle privatizacije- ulaganja dva puta veća od planiranih

Izvor: Ekonometar Petak, 25.03.2005. 11:43
Komentari
Podeli

Niška fabrika ``Nisal``, privatizovana je na aukciji 13. avgusta 2003. god. kada je  beogradska firma ``Domal Inženjering`` kupila 70 % društvenog kapitala za 325.000 EUR.

 

Vlasnik firme Goran Vuković kaže da su u prošloj godini povećali proizvodnju za 60 % u odnosu na 2003.  Od januara do decembra 2003. povećan je i ukupan prihod 3,62 puta. Planiraju da se proizvodnja u 2005. godini poveća i da dostigne 600 tona mesečno. Kada instaliraju novu uvoznu presu, kapacitet će biti  povećan na 800 do 1000 tona mesečno.

 

``Nisal`` proizvodi aluminijske šipke koje se koriste  u automobilskoj, avio i građevinskoj industriji, sve vrste građevinskih profila, građevinsku konstrukciju prozora, vrata, kolektore za grejanje, cevi za navodnjavanje, ograde, kućice, kontejnere, trafike i još puno toga od aluminijuma. Godišnji obim proizvodnje je oko pet hiljada tona od kojih oko 60 % ide u  izvoz. Kada stigne nova presa koja se očekuje za dva-tri meseca, proizvodni kapaciteti biće udvostručeni.

 

Prilikom kupovine fabrike, novi većinski vlasnik je preuzeo obavezu da u narednih pet godina investira 3,1 milion  EUR. Već je izgrađena nova lakirnica, pripremni kapaciteti za PVC proizvodnju, tzv plastičara, proizvodnja je više nego  utrostručena. U sve ovo uloženo je oko 1,8 miliona EUR. Do kraja godine planiraju da pređu 2,2 mil EUR, ulažući i dalje u proizvodne hale. Obaveza prema Agenciji za privatizaciju bila je da u prvoj godini ulože oko 800.000 EUR, a taj iznos je prebačen više nego dvostruko. U planu je da za dve godine ulože tri puta više nego što su preuzeli obavezu prilikom privatizacije.

Tagovi:
Goran Vuković
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.