Izvor: eKapija | Četvrtak, 26.01.2012.| 15:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2011 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije" u 2011. godini

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Investicioni tim "eKapije" nedavno je uradio analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2011. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Projekti su podeljeni u 12 kategorija, a ovog puta vam predstavljamo najzanimljivije projekte u kategoriji INDUSTRIJE.

Ono što je veoma važno po celu našu zemlju je da smo ove godine imali teži posao nego do sada – izbor kandidata bio je zaista veliki. To nam govori da je, iako to možda na prvi pogled nije očigledno, 2011. ipak godina jačanja srpske industrije. Takođe, hrabri što su se na "eKapija" listi našla mnogobrojna "zvučna imena".

Ako je 2010. označila početak zamaha srpske autoindustrije, onda je 2011. definitivno donela njen procvat. Posmatrajući listu 20 najzanimljivih projekta u oblasti industrije, nije teško doneti zaključak da su celu minulu godinu obeležili proizvođači autokomponentistike. Tu je, svakako, i nezaobilazni "Fiat" sa svojim partnerima, koji je konačno odškrinuo vrata i dozvolio nam da saznamo kako će (verovatno) izgledati nov model automobila.

Ipak, kada govorimo o preduzećima koje proizvode delove za automobile, premda je na određen način otvaranje svih ovih fabrika inicirano dolaskom "Fiat"-a, možemo ih podeliti u dve grupe. Na jednoj strani su nemački investitori, čije su fabrike dominantno locirane u Vojvodini, uz koje ide i južnokorejska "Yura" u Nišu, čiji su proizvodi prvenstveno namenjeni izvozu na svetska tržišta, dok su u drugoj grupi - "Fiat"-ovi komponentaši.

Na listu priča koje su našim čitaocima bile najzanimljivije, plasirale su i dve kompanije koje se bave reciklažom, pokazujući da i u našoj zemlji raste ekološka svest, ali i svest o potrebama korišenja alternativnih izvora energije.

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Prvo mesto pripalo je nemačkom "Bosch"-u, koji je 1. decembra zvanično objavio da će početkom 2012. u Pećincima pokrenuti izgradnju fabrike vredne 70 mil EUR, u kojoj će proizvoditi sisteme brisača za automobile. Proizvodnja će, prema najavama, početi već 2013. godine.

Kompletna izgradnja ove fabrike, koja će biti deo "Bosch" poslovnog sistema za električne motore, trebalo bi da bude završena do 2019, a u pećinačkom pogonu biće zaposleno ukupno 620 radnika. Iako im to nije primarni cilj, jer je zasada celokupna proizvodnja namenjena izvozu, u "Bosch"-u veruju kako će u budućnosti sigurno sarađivati i sa kragujevačkim FAS-om.

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Na drugom mestu je fabrika francuske kompanije "Mecaplast" u Zrenjaninu, koja je prema najavama trebalo da početkom decembra 2011. pokrene proizvodnju delova enterijera za automobile kompanije "Fiat". Ipak, proizvodnja još nije pokrenuta, ali je u toku obuka radnika. "Mecaplast" će zapošljavati 150 ljudi.

Treće mesto pripalo je dugogodišnjoj italijansko-sprskoj saradnji, kroz kompaniju "Fiat automobili Srbija". Nema sumnje, interesovanje naših čitalaca za ovaj projekat ne jenjava, jer se "Fiat" već četvrtu godinu za redom nalazi u vrhu liste najčitanijih.

Ove godine, ipak, imali smo i razlog više da se zainteresujemo na kragujevački biser – FAS je napokon dozvolio da građani, koji su sa nestrpljenjem nagađali, sazanju kako će izgledati "el zero", model čija bi proizvodnja, prema najavama, trebalo da počne u maju.

Tako smo saznali da će se na automobilu koji će biti dugak oko 4 metra naći i dvostruki unutrašnji kružni farovi koji su svojevremeno proslavili čuvenog "fiću". Najpre će se na drumovima pojaviti "el zero" sa pet sedišta, a ako sve bude kako treba, model sa sedam sedišta sa trake će sići u 2013.

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Na četvrtom, petom i šestom mestu grupisale su se kompanije čiji su proizvodi namenjeni za ličnu upotrebu i "lična zadovoljstva". Tu se pokazalo da svi volimo da osetimo dašak luksuza, pa nam je su nam izuzetno zanimljivi proizvođači onih stvari kojima sebi ugađamo.

Tu je najpre, na četvrtom mestu, kompanja "Swarovski". Austrijsko kristalno carstvo će, po svemu sudeći, stići i u našu zemlju, a kompanija je objavila da će u Subotici izgraditi fabriku vrednu čak 40 mil EUR. U novombru je sa Vladom potpisan Memorandum o razumevanju.

Kada bude izgrađena, subotička fabrika će biti prvi "Swarowski" pogon van granica Austrije. Nakit i svetski čuvene kristale, na severu Vojvodine proizvodiće 600 radnika.

"Swarovski" u stopu prati, i na rang listi i u Subotici, italijanska "Calzedonia", koja je na petom mestu. Posle fabrike čarapa, veša i kupaćih kostima koja od 2010. posluje u Somboru, kompanija sa Apeninskog poluostrva rešila je da svet čipke i svile doseli i u Suboticu, pa je krajem prošlog novembra najavila da će u otvaranje novog pogona uložiti 20 mil EUR, te do kraja 2014. zaposliti 1.000 ljudi.

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Ovu grupu proizvođača zaokružuje šestoplasirani "Benetton", koji se, ipak, izdvaja time što je prvenstveno označio spas za propali "Nitex". Investicija je vredna 43,2 mil EUR i u naredne četiri godine ovde će biti zaposleno 2.700 radnika. Iako je zasada objavljeno da će biti zadržano samo 5 radnika "Nitex"-a, u "Benetton"-u kažu da će, kako izgradnja proizvodne hale bude odmicala, tako i novi ljudi biti zapošljavani, te da će do marta 2012. ovde biti 800 tekstilaca.

U poslednje vreme se spekuliše da li će u Nišu biti otvorena još jedna fabrika ove kompanije.

Sedmu poziciju zauzimaju pogoni nemačkih kompanija "Berthold Simon" i "Fasel Energy" koje u Šidu grade postrojenje za reciklažu guma i energanu na biogas, čije otvaranje sa nestrpljenjem očekujemo.

Na osmom mestu je "Fiat"-ov komponentaš, Fabrika auto-enterijera "Johnson control" u Kragujevcu, koja je upravo dovršila izgradnju postrojenja.

"el zero"
"el zero" (Foto: b)

Deveta pozicija pripala je priči o ponovnom buđenju Bora – izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Ova investicija veoma je važna i sa ekološkog aspekta – nova, moderna topionica označiće kraj mukama meštana okolnih sela koji neprestano trpe štetu od topioničarskog tima.

Deseto mesto je zauzelo otvaranje druge proizvodne linije "Ball Packaging"-a u Zemunu, čime je duplirana proizvodnja limenki u toj kompaniji koja u našoj zemlji posluje od 2005.

Jedanaesto mesto osvojila su još dva ključna "Fiat"-ova dobavljača – italijanske kompanije "Sigit SpA" i "HT&L Fitting SpA".

"Sigit SpA" proizvodi plastične delove za vozila, dok se "HT&L Fitting SpA" bavi svobuhvatnim sklapanjem točkova za "Fiatov"-a vozila na domaćem tržištu. Obe kompanije, popout već pomenutog "Johnson"-a, već su završile izgradnju svojih fabrika u Industrijskoj zoni Grošnica, i očekuje se da za koji dan počnu sa radom.

Na dvanaestoj poziciji je investicija "Cooper tire"-a koji je sa ruba provalije spasio kruševački "Trayal" koji je mnogima zadavao glavobolje. Američka kompanija otkupila je početkom decembra Fabriku guma za 13 mil EUR. Prve "Cooper" gume iz Kruševca će, prema najavama, stići već sredinom februara, a čelnici američke firme veruju da će fabrika proizvodnju u punom obimu uspostaviti do kraja 2013, kada će proizvoditi 3,3 miliona guma godišnje.

Trinaesto mesto pripalo je "gradilištu u službi nauke" – Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu čija je izgradnja traje već više od pet meseci.

Na četrnaestoj poziciji naše liste je čeličana "Danieli" u Šapcu, a na petnaestom niška "Yura" koja je izvozi setove elektroinstalacija za automobile kompanija "Kia" i "Hyundai".

Za nekoliko meseci od kako je počela sa radom, niška fabrika već je osvarila višemilionsku proizvodnju.

Sledi još jedan proizvođač delova za autoindustriju – subotička Fabrika auto delova "Norma grupe" na šesnaestom mestu, koja je otvorena u oktobru prošle godine kada je zaposleno prvih 45 od planiranih 327 radnika.

Sedamnaestu poziciju osvojila je investicija "Siemens-a" u Subotici, najzačanijeg domaćeg proizvođača električnih mašina i pretvarača koji se primenjuju u oblasti obnovljivih izvora eneregije. Proizvodnja novog generatora u pogonu na severu Vojvodine, u koju je do sada uloženo 6 mil EUR, učvrstila je poziciju Srbije na tehnološkoj mapi sveta.

Čitaocima je bila zanimljiva i nova "Belarus" fabrika traktora otvorena u Novom Sadu, koja je od izuzetnog značaja za postavljanje industrije poljomašina u Srbiji na noge, s obzirom na to da je sudbina IMT-a i IMR-a i dalje neizvesna. Ova investicija je na osamnaestom mestu.

Svoje mesto na listi pronašla je i treća fabrika "Gorenja" u Srbiji, koja je na devetnaestoj poziciji. Posle Valjeva i Stare Pazove, gde se proizvode frižideri, zamrzivači i bojleri, u Zaječaru je jesenas pokrenuta proizvodnja umivaonika i mašina za pranje veša.

Dvadeseto mesto pripalo je još jednom pogonu za reciklažu guma – pirotskom "Tigru". U kompaniji na jugu Srbije pokazali su da se otpad može pretvoriti u podloge za sportske terene i dečja igrališta.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju, u kategoriji SPORT, TRGOVINSKI CENTRI i TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Robert Bosch d.o.o. Beograd
Opština Pećinci
Vlada Republike Srbije Beograd
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA
Gradska uprava grada Zrenjanina
FCA Srbija Kragujevac
Grad Subotica
Novares Serbia d.o.o. Zrenjanin
Ministarstvo privrede Republike Srbije
Ambasada Republike Austrije
Swarovski Austria
Calzedonia Verona Italy
Orchestra Fashion Group Beograd
Benetton Group Treviso
Olimpias (Benetton) Srb Niš
NITEX d.o.o. Niš
Grad Niš
Opština Šid
Fiorano d.o.o. Sombor
Berthold Simon d.o.o.Vrdnik
Fasel Energy d.o.o. Vrdnik
Yura Corporation d.o.o. Rača
Magneti Marelli Corbetta Italia
Adient Seating doo Kragujevac
Johnson Control USA
SERBIA ZIJIN BOR COPPER DOO BOR
Energoprojekt Holding a.d. Beograd
ENERGOPROJEKT OPREMA a.d. Beograd
Energoprojekt Visokogradnja a.d. Beograd
Energoprojekt industrija a.d. Beograd
SNC-Lavalin Montréal, QC Canada
Ball Packaging Europe Belgrade ltd.
Ball Packaging Europe
Banca Intesa a.d. Beograd
FIAT Torino Italia
Sigit d.o.o. Grošnica
HT&L Fitting Serbia Beograd
Trayal korporacija a.d. Kruševac
Cooper Tire & Rubber Company Findlay
Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Novi Sad
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
Vlada AP Vojvodina
Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Novi Sad
Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu
Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o. Beograd
Danieli automation Italy
Grad Šabac
Vescovini group Italija
Norma Grupa JIE d.o.o. Subotica
Norma Group Nemačka
Ametek d.o.o. Subotica
Slobodna zona Subotica
Siemens d.o.o. Beograd
Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije Beograd
Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
EIB
Agropanonka MTZ Finke Novi Sad
Univerzitet u Novom Sadu
Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Novi Sad
Gorenje d.o.o. Beograd
Gorenje d.d. Velenje
Gorenje Tiki Stara Pazova
Gorenje d.o.o Valjevo
Tigar a.d. Pirot
Tagovi:
Robert Bosch Beograd
Robert Bosch GmbH Gerlingen
Robert Boš
Boš
Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza
FAS
Fiat
Fijat
Mekaplast
Ambasada Republike Austrije
Svarovski
Kalcedonia
Beneton
Nitex
Niteks
Berthold Simon Vrdnik
Fasel enerdži
Džonson kontrol
Jura korporejšn
Jura
Bol pekidžing
HTL Fitting Spa
Cooper Tire
Trajal
kruševačka fabrika guma
FAG
Kuper tajer
Naučno tehnološki park Novi Sad
EIB
Danieli Italia
Yura Niš
niška jura
Jura Niš
Yura shin won
Jura šin von
Norma Group
Norma Grupa
Simens
Belarus Novi Sad
autoindustrija
auto industrija
autokomponentistika
auto delovi
autodelovi
auto komponentistika
ekologija
sistemi za brisače automobila
sistemi brisača za automobile
enterijer za automobile
auto enterijer
el zero
l zero
l0
Fiatovi automobili
novi Fiatov automobil
kristali
svarovski kristali
veš
čarape
kalcedonia veš
auto gume
reciklaža guma
auto guma
recikliranje guma
Fabrika sumporne kiseline Bor
topionica Bor
limenka
limenke
plastični auto delovi
točak
točkovi
Industrijska zona Grošnica
čeličana
čeličana Šabac
elektroinstalacije
elektroinstalacije za automobile
Kia
Hyundai
Hjundai
traktor
traktori
IMT
IMR
sportski podovi
podovi za sportske terene
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE