Izvor: eKapija | Utorak, 24.01.2012.| 08:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Opština Inđija postala vlasnik Veterinarske stanice - U planu izgradnja azila za pse lutalice

(Foto: b)

Odbornici Skupštine opštine Inđija usvojili su na jučerašnjem zasedanju Inicijativu za prenos udela Republike Srbije u osnovnom kapitalu Veterinarske stanice "Inđija" na opštinu Inđija. Veterinarska stanica u Inđiji je uz desetine drugih u Srbiji privatizovana, a kasnije je ta privatizacija poništena, navedeno je na sajtu opštine Inđija.

Opština Inđija je jedina uspela da poništi privatizaciju i prenela vlasništvo i upravljačka prava Veterinarske stanice na Vladu Republike Srbije. Nakon usvajanja Inicijative od strane Skupštine opštine Inđija, na narednoj sednici Vlade Srbije ovaj organ treba da prenese vlasništvo nad Veterinarskom stanicom u Inđiji na opštinu Inđija.

- Time smo postigli pre svega da zaposlenima sačuvamo radna mesta, kao i da ostvarimo onaj nivo veterinarske i zoohigijenske zdravstvene zaštite kakva je neophodna na teritoriji opštine Inđija. Protekla četiri meseca radili smo na ovome i zaista nije bilo lako. Ni jedna veterinarska stanica koja je krenula u isti proces nije ni blizu završetka. Mi smo iskoristili sve svoje uticaje da vratimo veterinarsku stanicu opštini Inđija, na zadovoljstvo pre svega zaposlenih u veterinarskoj stanici, a zatim i svih stanovnika naše opštine koji koriste usluge ove ustanove - istakao je predsednik opštine Inđija Goran Ješić.

Sledeći korak, kada je u pitanju ovaj proces, jeste formiranje javne ustanove na koju će biti prenet deo delatnosti koje je do sada obavljalo JKP "Komunalac", a koje se tiču zbrinjavanja pasa lutalica, kao i delatnosti koje zakonom pripadaju Veterinarskoj stanici.

Veterinarska stanica, koja će biti u nadležnosti opštine Inđija trebalo bi da počne da funkcioniše u narednih 30 dana. Kao i do sada u ovoj ustanovi pružaće se usluge građanima i poljoprivrednim proizvođačima, Veterinarska stanica baviće se i uslugama deratizacije, a pored toga biće joj poverena i briga o psima lutalicama.

- U planu Veterinarske stanice je izgradnja azila za pse u kom će biti zbrinuti psi lutalice. Deo sredstava za Veterinarsku stanicu isplaćivaće se iz budžeta opštine, a ja očekujem da najveći deo prihoda, gotovo 90 odsto biti ostvaren na tržištu. Ovu ustanovu vode ozbiljni ljudi koji su stručnjaci i godinama se bave ovim poslom. Oni će nastaviti da rade ono što je komercijalni deo posla Veterinarske stanice kao što su zdravstvena zaštita za stoku, ambulantsko lečenje sitnijih životinja, saradnja sa velikim proizvođačima stočne hrane, pružanje savetodavnih veterinarskih usluga velikim poljoprivrednim proizvođačima sa teritorije opštine Inđija i drugih opština i slično – ističe predsednik opštine Goran Ješić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.