NavMenu

Svetski uspeh srpskog naučnika Miodraga Grbića

Izvor: eKapija Petak, 20.01.2012. 11:12
Komentari
Podeli

Srpski naučnik, genetičar iz oblasti molekularne biologije i etmologije, dr Miodrag Grbić, zajedno sa svojim timom, došao je do izuzetnog naučnog otkrića, koje je privuklo medijsku pažnju u naučnim krugovima širom sveta.

Doktor Grbić je kroz projekat sekvenciranja genoma koprivnog preglja, koji je finansiran od Genome Canada i Američkog ministarstva energije (DOE, JGI), sekcencirao genom koprivnog preglja (pauka). Projekat koji je dr Grbić sa svojim timom osmislio i razvio u laboratoriji u Kanadi rezultirao je velikim uspehom - na kraju su uspeli da izdvoje i dešifruju genom i omoguće uticaj na njega i dalje korišćenje u praksi.

Poznato je da je ovaj pregalj jedna od najgorih štetočina. Hrani se sa više od 1.000 raznih biljaka, uključujuci 150 poljoprivrednih useva kao na primer paradajz, paprike, krastavci, jabuke, kruške, jagode, mandarine, loza, soja, itd. Druge štetočine, ni blizu ne mogu da jedu toliko biljaka. Takođe, ta mala životinjica od svega 3 mm je rekorder u razvoju rezistencije na pesticide: kada se proizvede novi pesticid ovaj pregalj razvije rezistentnost samo posle 2 godine prskanja sa novim pesticidom. Štete u svetu su na nivou od milijarde dolara.

Ovim naučnim otkićem utvrđene su mogućnosti uticaja na njega i korišćena u praksi. Svila, koju pregalj izlučuje, slična je paukovoj mreži i izuzetno je tanka. Utvrdili su da je debljina svile na nano-nivou, a tvrdoća joj je veća od ostalih svila koje prave normalni pauci, tako da svila našeg preglja predstavlja novi prirodni bio-nano materijal!

Došlo se do značajnih naučnih zaključaka:
Upotreba ove svile, može da bude u avio i automobilskoj industriji (zbog lakoće kao kompozitni materijal), u tekstilnoj industriji (padobrani, specijalni konopci), a takođe u medicini kao matriks za regeneraciju tkiva, ubacivanje medikamenata u mikro kapsulama za tretman protiv recimo raka i za pravljenje veštačkih kostiju. Ovo naravno sve mora da se razvije, ne može se direktno koristiti ali ovo je značajan projekat za razvoj u budućnosti.

Pomenuto otkriće u naučnim krugovima širom sveta odjeknulo je kao osvajanje zlata na olimpijadi ili kao podvig Novaka Đokovića u osvajanju titule svetskog broja jedan u tenisu. Svi svetski mediji iz te oblasti, su javili vest i objavili članke. Kod nas, ova vest još uvek nije dospela u medije, tako da javnost nije ni upoznata sa ovim ogromnim uspehom našeg naučnika.

Ko je dr Miodrag Grbić

Dr Miodrag Grbić potiče iz poznate profesorske i istraživačke porodice Grbić, čije je opredeljenje i specijalnost bila poljoprivreda. Miodrag je sin dr Vase Grbića, profesora etimologije na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, poreklom iz Šida i majke Olge Grbić, koja je bila genetičar i selekcionar u poljoprivredi dugi niz godina.

Od najranijeg detinjstva Miodrag je rastao sa naukom, upoznajući probleme u poljoprivredi i naučno istraživačkom radu. Nastavio je stopama svojih roditelja, penjući se sve više i više na tom putu. Po završetku Poljoprivrednog fakulteta i magistrature u Novom Sadu Miodrag, uz dobijenu Fulbrajtovu stipendiju, odlazi na doktorske studije u SAD. Doktorirao je 1995. na University of Madison-Wisconsin na odseku za embriologiju-molekularnu biologiju i entomologiju posle čega odlazi na postdoktorske studije na University of Cambridge u Velikoj Britaniji. Od 1998. godine je profesor na University of Western Ontario u Kanadi. Sa svojom suprugom Vojislavom, poreklom Novosađankom, (takođe profesorom biljne genetike na University of Western Ontario u Kanadi) pokreće projekat sekvenciranja genoma koprivinog preglja 2006. godine, finansiranim od strane Američkog Ministarstva Energije.

Njih dvoje imaju sina Jovana, koji zajedno sa roditeljima "putuje" svetom, menjajući zemlje, škole i jezike i koji već sada razmišlja o naučnom radu.

Porodica, kojom bi se svaka zemlja mogla ponositi, primer je kako se predanim radom i posvećenošću svom poslu može postići mnogo i u svetskim okvirima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.