NavMenu

Izdavanje memorijskih kartica za digitalne tahografe na 65 mesta u Srbiji - Izrada poverena beogradskoj firmi "Grafocard"

Izvor: eKapija Sreda, 18.01.2012. 13:28
Komentari
Podeli

Završena je izrada prve memorijske kartice za digitalne tahografe teretnih vozila i autobusa u Srbiji, a korisnici od 12. januara mogu predati zahteve u čak 65 ekspozitura "Dunav osiguranja" i "Dunav auta" širom Srbije. Izdavanje memorijskih kartica će ih koštati 47 EUR i 1.500 dinara, izjavio je danas na konferenciji za medije Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, koja je nadležna za izdavanje tih kartica.

- Izdavanje memorijskih kartica u Srbiji je među najjeftinijim u Evropi. Takođe, imamo i značajno širu mrežu ekspozitura nego mnoge zemlje – u Sloveniji i Hrvatskoj, na primer, zahtevi se podnose samo na jednom mestu. Propisano je da vreme od podnošenja zahteva, do dobijanja memorijske kartice u Srbiji bude najviše 15 dana, ali se pokazalo da to može biti urađeno i za 7 dana. Kako izdavanje bude odmicalo, ovo vreme će se skraćivati – kaže Stojadin Jovanović za "eKapiju".

Na sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja mogu se pronaći sve potrebne informacije u vezi sa podnošenjem zahteva, kao što su formulari zahteva, spisak potrebnih dokumenata, uputstvo za popunjavanje itd.

Naš sagovornik navodi da je do sada predato oko 150 zahteva.

Memorijske kartice za digitalne katografe proizvodi preduzeće "Grafocard" iz Beograda, sa kojim je Agencija 31. maja prošle godine potpisala ugovor. Uzorci kartica su pre dodeljivanja Sertifikata o funkcionalnosti proizvođaču, testirani u laboratorijama "Fogra" i "TUV Nord Mobilitat" u Nemačkoj.

Izdavanje memorijskih kartica obavezno je po Uredbi o vremenu odmora i upravljanja vozača motornih vozila koja obavljaju međunarodni prevoz, kao i o primeni digitalnih tahografa. Uredba se odnosi na vozače teretnih vozila ili one koji upravljaju skupom vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3,5 tona, kao i na vozače autobusa koji prevoze putnike.

Početak izdavanje memorijskih kartica konačno će omogućiti da vozila drumskog saobraćaja registrovana u Srbiji od 31. decembra 2010, koja imaju ugrađen digitalni tahograf, obavljaju prevoz putnika i robe u međunarodnom saobraćaju. Zbog kašnjenja sa uspostavljanjem sistema digitalnih tahografa u Srbiji, to od 1. januara prošle godine do sada nije bilo moguće, pa su prevoznici u 2011. trpeli značajne gubitke.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.