NavMenu

Bespilotne letelice izvozni adut Srbije - Samo oprema na "pegazu" vredi milion evra

Izvor: Blic Utorak, 17.01.2012. 15:51
Komentari
Podeli

Pegaz (Foto: Aleksandar Parezanović)Pegaz

Prva domaća bespilotna mini-letelica "vrabac "u ovoj godini mogla bi konačno da izađe na tržište. Već u februaru trebalo bi da budu završena testiranja u opitnom centru Vojnotehničkog instituta, a sa 30% nižom cenom mogla bi ozbiljno da konkuriše svojim svetskim pandanima.

Testiranje mlađeg brata "vrapca", bespilotne letelice "pegaz", izvoznog aduta srpske vojne industrije, počinje 2013, posle čega bi trebalo da usledi i serijska proizvodnja.

Vojska Srbije još nema u svom naoružanju letelicu kao što je "pegaz". Pre par godina Vojska se opremila sa tri kompleta izraelskih "Orbitera", koji će već 2012. dobiti ozbiljnog konkurenta u našem "vrapcu", koji je trećinu jeftiniji.

"Orbiter" i "Vrabac" su letelice sličnih karakteristika, dok je "pegaz" letelica više kategorije. On može, između ostalog, da nosi radar, koji sam vredi million evra.

Njegova cena zavisiće od opreme koju bude nosio jer je ona vrednija od same letelice - navodi pukovnik Zoran Rajić, direktor Vojnotehničkog instituta (VTI).

Da li će baš Vojska Srbije biti ta koja će prva koristiti letelicu "pegaz" videće se nakon završetka procesa razvoja. Iskustva pokazuju da bi mogao da ode prvo u izvoz, a tek posle da stigne u našu vojsku.

Imamo primer "laste" kojom je prvo opremljena iračka vojska, pa tek onda naša. Nju smo počeli da radimo za naše potrebe, ali je došao inostrani kupac, i rekao - "hoću nju samo sa malim promenama".

Na osnovu njihovih zahteva "lasta" je poboljšana - naoružana i ima digitalizovanu kabinu. Praktično smo udružili sa Iračanima zajedničke zahteve i "lasta" je izašla bolja nego što je prvobitno bila zamišljena objašnjava Ilija Pilipović, pomoćnik ministra odbrane.

On kaže da Vojska Srbije planira da kupi nekoliko sistema "vrapca", u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava.

"Vrapca", čije će delove uglavnom proizvoditi domaća preduzeća, sklapaće UTVA, najavljuje pomoćnik ministra odbrane Ilija Pilipović.Najuspešniji proizvod u širokoj paleti vojnih sredstava i naoružanja koje "Jugoimport" nudi na svetskom tržištu je artiljerijski sistem "nora B52". Prvi ugovor za izvoz ovog sistema potpisan je 2002. godine , uskoro će biti parafiran i četvrti.

- Mi smo jedna od pet kompanija u svetu koje se bave proizvodnjom samohodnih artiljerijskiih sistema 155 mm velikog dometa (NATO standard) i veoma smo konkurentni sa cenom i kvalitetom. Za jedno zapadno oruđe iste kategorije mogu se kupiti dve "nore" sa punim setom sofisticirane opreme za automatizaciju, navigaciju i upravljanje vatrom - kaže za "Blic" Nenad Miloradović, pomoćnik direktora "Jugoimporta", proizvođača složenih borbenih sistema i jednog od najvećih domaćih izvoznika.

"Nora" je trenutno najskuplji proizvod srpske industrije. Samo oruđe bez pratećih elemenata vredi više miliona dolara.

- Amerikanci u poslednjih nekoliko godina od nas kupuju municiju i streljačko naoružanje za opremanje savezničkih snaga. Nedavno smo ostvarili prodor na njihovo tržište civilnog, lovačkog i sportskog naoružanja. Potpisali smo petogodišnji ugovor koji će biti od velikog značaja za našu fabriku "Zastava oružje" - zaključuje Miloradović.

I pored NATO bombardovanja i velike ekonomske krize, domaća vojna industrija uglavnom je uspela da stane na noge. Račun "Prva iskra namenske" je posle više od jedne decenije, prošle godine konačno odblokiran. Tokom 2011. godine ostvarili su izvoz od gotovo milion evra, a ukupna vrednost prodate robe bila je 4 mil EUR.

- Primarno "Prva iskra" prerađuje barut i eksploziv iz viška vojne municije, u privredni eksploziv koji se koristi za autoputeve ili u nova ubojna sredstva. Većim delom u izvozu učestvujemo preko naših proizvođača minsko-eksplozivnih sredstava, poput "Slobode" iz Čačka ili "Krušika", ali imamo i sopstvena tržišta - kaže za "Blic" direktor "Prva iskra namenske" Stanoje Biočanin.

Do kraja 2012. plan im je da završe obnavljanje pogona za proizvodnju oktogena, koji je porušen u eksploziji 2006. godine.

- Time bismo obezbedili dodatna 2 mil EUR izvoza. Taj proizvod ima svega nekoliko zemalja u svetu. Mi smo već sada lideri u regionu jer su okolne zemlje, iako nisu bombardovane, uništile svoju proizvodnju i kupuju od nas eksplozive - objašnjava situaciju Biočanin, koji veruje da ta fabrika može da preuzme lidersku poziciju u proizvodnji brizantnih eksploziva i u Evropi. Nije nama cilj da prodajemo eksploziv Albaniji, već Italiji, Francuskoj, Nemačkoj - objašnjava direktor fabrike koja danas zapošljava oko 150 ljudi.

Projekti u 2012. godini
- "Lasta" sa digitalizovanom kabinom
- Mini-letelica "vrabac"
- Modularni raketni sistem
- Raketni sistem "bumbar "

"Jugoimport" u brojkama
- Za pet godina izvoz preko 1,2 milijarde dolara
- 2011. godine izvoz 200 miliona dolara
- Tržišta: Bliski i Srednji istok, severna Afrika, Podsaharska Afrika, jugoistočna Azija, Južna Amerika i SAD.

(Napomena:tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 17.01.2012.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.