NavMenu

Da li ste usaglasili svoja osnivačka akta sa izmenjenim Zakonom o privrednim društvima?

Izvor: eKapija Petak, 13.01.2012. 12:40
Komentari
Podeli

Novi Zakon o privrednim društvima (Sl. glasnik RS 33/11 ) usvojen je na sednici Skupštine 25.maja 2011. godine, objavljen je u Službenom glasniku RS dana 27. maja 2011. godine, stupio na snagu dana 04. juna 2011. godine, a primenjuje se od 01.02.2011. godine.

Nakon stupanja na snagu, donete su Izmene i dopune ovog zakona koje su objavljene u Službenom glasniku RS 99/11 od 27.12.2011. godine, a stupile na snagu dana 04.01.2012. godine.

Navedenim izmenama odložena je primena zakona odnosno produžen rok za usaglašavanje sa ovim zakonom samo za akcionarska društva, a privredna društva koja su organizovana kao d.o.o. moraju svoja osnivačka akta da usaglase najkasnije do 31.01.2012. godine. Prijava promene dostavlja se APR u roku od tri meseca od dana početka primene, dakle u periodu od 01.02.2012. godine do 30.04.2012. godine.

Najbitnija izmena koja je neophodna radi usaglašavanja sa novim Zakonom o privrednim društvima je izmena odredba o kapitalu koji sada mora da se iskaže u dinarima (do sada je bilo u evrima) i da se aktom uredi da li će upravljanje biti jednodomno ili dvodomno.

Jednodomno upravljanje podrazumeva da društvo može da ima skupštinu i jednog ili više direktora, a dvodomno da ima Skupštinu, Nadzorni odbor i jednog ili više direktora.

Novim Zakonom je predviđena mogućnost da privredno društvo osnivačkim aktom može da predvidi mogućnost da društvo nema pečat, da pored adrese sedišta može da registruje i adresu za prijem pismena i da izmene i dopune osnivačkog akta važe i bez overe potpisa u sudu.

Postojeća akcionarska društva dužna su da svoj osnivački akt i Statut usaglase sa do 30.06.2012. godine, a da promene u skladu sa zakonom registruju do 15 jula 2012. godine.

Ovim zakonom je kao sankcija za neusaglašavanje sa Zakonom u propisanom roku, predviđeno da APR može da sporovede postupak prinudne likvidacije.

Izvor : Advokatska kancelarija Ljubiša Živadinović

Adresa: Beograd, Bulevar oslobođenja br. 51

Mail: miaz@afeja.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.