NavMenu

Vlada Srbije usvojila paket mera za pomoć privredi vredan 7 milijardi dinara

Izvor: Tanjug Petak, 13.01.2012. 11:55
Komentari
Podeli

Vlada Srbije usvojila je u utorak, 12. januara, u Beogradu paket mera pomoći privredi, koji zajedno sa očekivanom podrškom industriji vagonogradnje iduće nedelje, predviđa ukupnu pomoć od sedam milijardi dinara.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić izjavio je da mere pokazuju da je, i pored potrebe da se u ovoj godini štedi i da budžet bude restriktivan, većina mera i programa za podršku privredu ostala na snazi, osim subvencionisanih kredita.

Ministar Ćirić je, na konferenciji za novinare posle sednice vlade, precizirao da je danas usvojen paket kreditne podrške privredi preko Fonda za razvoj od 2,5 milijarde dinara.

Takođe, usvojen je i program mera za ublažavanje negativnih efekata ekonomske krize koji, između ostalog obuhvata pomoć domaćim kompanijama koje se bave proizvodnjom kamiona, autobusa i traktora, u ukupnoj vrednosti od oko 600 miliona dinara, rekao je Ćirić.

Prema Chiriću, usvojen je i predlog programa za raspored korišćenja subvencija u turizmu od oko 2,7 milijardi dinara koje će biti uložene u razvoj te privredne grane.

Ćirić je precizirao da će oko 600 miliona dinara biti predviđeno za pomoć manifestacijama kao što su "Exit", Sabor u Guči i drugim, 700 miliona za završetak radova na Staroj planini, 850 miliona za "Skijališta Srbije", 30 miliona za Palić.

Ministar je najavio da će sledeće nedelje biti usvojena uredba za realizaciju sredstava za podsticaj stranih i domaćih investitora, preko Agencije za promociju izvoza i stranih ulaganja (SIEPA), u vrednosti od oko pet milijardi dinara.

- U principu imamo jedan sveobuhvatan paket koji bi trebalo da olakša situaciju za našu privredu, nažalost ove godine nismo imali mogućnosti da imamo subvencionisane kredite za likvidnost i investicije - rekao je Ćirić.

Ministar je najavio i da će sledeće nedelje biti predstavljen Nacrt zakona o redovnosti plaćanja novčanih obaveza, koji će važiti i za privatni i za javni sektor, i na kome su zajednički radila ministarstva finansija, ekonomije i trgovine.

Ćirić je izrazio očekivanje i da će biti postignut dogovor između Narodne banke Srbije, Vlade, banaka i privrede u vezi sa konkretnim merama pomoći privredi, "vezano i za reprogram kredita, i za povećanje količine sredstava, odnosno nivoa finansiranja od strane banaka i jeftinijeg finansiranja".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.