NavMenu

Danski proizvođač pumpi "Grundfos" na proleće 2012. počinje izgradnju fabrike u Srbiji

Izvor: Beta Utorak, 10.01.2012. 15:28
Komentari
Podeli

Danski proizvođač pumpi "Grundfos" počeće tokom proleća izgradnju nove fabrike u Srbiji,
što je ranije odložio zbog krize, izjavila je ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel-Nilsen (Mette Kjuel-Nielsen).

- To je već bilo najavljeno, onda je došla kriza i kompanije su morale da provere da li postoji tražnja za tim proizvodima. Zato je nastao zastoj. Sada je prekinut i na proleće će početi izgradnju nove fabrike - izjavila je ona u intervjuu za "EurAktiv".

Kjuel-Nilsen je podsetila da je reč o kompaniji koja već radi u Srbiji, gde je pre oko godinu dana prebacila jedno proizvodno postrojenje iz Danske.

- Tokom prethodne godine svedok sam sve većeg interesovanja danskih kompanija, sve veći broj malih i srednjih preduzeća kontaktira ambasadu da bi dobili informacije, razmotrili oblasti za koje su zainteresovani, videli s kojim bi partnerima mogli da sarađuju - rekla je ambasadorka Danske, koja sutra zvanično preuzima predsedavanje EU.

Dodala je i da je među danskim investitorima sve prisutnija svest o Srbiji, kao i o drugim balkanskim zemljama.

Prema rečima ambasadorke Danske, najveći potencijal za saradnju je u oblastima poljoprivrede, tekstila, metalske industrije, izmeštanja usluga u oblasti informacionih tehnologija i raznim oblastima energetike, poput tehnika energetske efikasnosti i pomoći u izgradnji postrojenja na alternativnu energiju.

Ona je ocenila da Srbija ima velike mogućnosti za razvoj energetske efikasnosti i brige o životnoj sredini uopšte i zbog prirodnih resursa i zbog niskog nivoa sa kojeg polazi.

- Na državnom nivou je ostvaren ogroman napredak u pogledu zakona i propisa. Međutim, volela bih da vidim i nešto drugo, promenu svesti i konkretne mere - rekla je ona.

Ambasadorka Danske je ocenila da Srbija zavisi u velikoj meri od jednog izvora energije, a ima ogromne izvore alternativne energije, poput biomase i biogasa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.