Izvor: Sinteza Invest Group | Ponedeljak, 26.12.2011.| 13:45

AIK banka želi na Varšavsku berzu

Niška AIK banka se priprema za izlazak na strano tržište kapitala, najverovatnije na Varšavsku berzu, referentnu za tržišta Centralne i Jugoistočne evrope i berzu sa visokim prometom i likvidnošću.

Ovu informaciju je "Pregledu" potvrdio član Izvršnog odbora te banke Dejan Tešić i objasnio da je uprava ove banke u poslednje dve godine nezadovoljna performansama na Beogradskoj berzi.

- Mislimo da Beogradska berza ne vrednuje na pravi način AIK banku, pa je skupština akcionara donela odluku o otkupu sopstvenih akcija - naveo je Tešić i precizirao da je "za te namene iz dela dobiti izdvojeno 750 miliona dinara kojima će biti otkupljeno oko 4% akcija".

On je dodao da veruje da će listiranje na Varšavskoj berzi realnije vrednovati kompaniju i da će doprineti porastu vrednosti akcija AIK banke.

Tešić je ponovio ranije iznete informacije da će ATE banka da se povuče iz vlasničke strukture AIK banke, "a njeno mesto može da zauzme neki novi strani partner".

Takođe, on je predočio da "ne bi trebalo isključiti mogućnost da AIK banka u konsolidaciji srpskog bankarskog tržišta učestvuje i kao kupac neke od domaćih banaka".

Tešić je nedavno u intervjuu "Politici" izjavio da bi AIK banka trebala da ostvari revidirani plan poslovanja za tekuću godini kojim se očekuje dobit pre oporezivanja od 4 milijarde dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.