Izvor: eKapija | Petak, 23.12.2011.| 17:01
Izdvojite članak Odštampajte vest

Elektrofilterski pepeo najzastupljeniji neiskorisćeni otpad

Elektrofilterski pepeo najzastupljeniji je neiskorišćeni sekundarni otpadni materijal u Srbiji a ukupne količine deponovanog pepela se procenjuju između 250 i 300 miliona tona, rečeno je 23. decembra u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Projekt menadžer Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj PKS-a Ljiljana Tanasijević kazala je na sednici tog odbora d se godišnje u Srbiji stvara pet do šest miliona tona elektrofilterskog pepela kao sporedni proizvod dobijene električne i toplotne energije.

Prema njenim rečima, deponije elektrofilterskog pepela i šljake dobijene sagorevanjem niskokaloričnog lignita zauzimaju više od 1.500 hektara poljoprivrednog žemljista.

- Elektrofilterski pepeo stvara mnogo problema, koji posebno negativno utiču na životnu sredinu. Deponije izazivaju zagađenje površinskih i podzemnih voda, degradiraju poljoprivredno zemljište, negativno utiču na floru, faunu, eko sisteme i zdravlje ljudi, koji se nalaze u neposrednom okruženju - kazala je Tanasijević.

Ona je naglasila da se u 15 zemalja Evropske unije godišnje utroši oko 18 miliona tona pepela za izgradnju puteva, proizvodnju betona i cementa, dok se u Srbiji u građevinske srhe koristi tek 2,7 odsto pepela i to, za sada, samo u cementnoj industriji.

- Nedovoljna primena pepela u građevinskoj industriji posledica je nepostojanja zakonske regulative za ovu oblast. Neophodno je što pre doneti uredbu o obaveznoj primeni elektrofilterskog pepela i šljake, kao sekundarne sirovine u građevinske srhe, a time bi se doprinelo smanjenju zagađenja životne sredine i ostvario bi se i veći profit u građevinarstvu - kazala je ona.

Na današnjoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine i održivi razvoj PKS-a doneta je odluka o osnivanju Radne grupe za pripremu zakonske regulative o deponijama pepela, šljake i jalovine iz termoenergetskih, metalurških i rudarskih postrojenja i njihovoj primeni u putogradnji i građevinarstvu.

Na sednici je usvojen i izveštaj o radu u 2011. godini i plan rada za sledeću godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.