NavMenu

Usvojen budžet Beograda od 99,81 milijardi dinara za 2012.

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.12.2011. 19:43
Komentari
Podeli

Budžet grada Beograda za 2012. godinu iznosi oko 99,8 milijardi dinara, odlučeno je na današnjoj sednici Skupštine grada.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je da budžet za narednu godine ima više socijalni nego razvojni karakter, zato što je kriza velika.

– Subvencije iz budžeta su znatne, najviše za javni gradski prevoz, kako bi cena karata ostala na sadašnjem nivou. Ova davanja iznose više od sto miliona evra, odnosno oko 16 odsto budžeta. Volim da poredim Beograd sa Pragom, gde su cene karata i dotacije za javni prevoz slične, ali subvencije za tu namenu čine svega četiri odsto godišnjeg budžeta glavnog grada Češke. Naredne godine planirane su i velike subvencije za obdaništa, skoro deset odsto, a znatna sredstva namenjena su i za socijalna davanja. Kad je reč o razvojnom delu budžeta, neki projekti se završavaju, a neki će se nastaviti naredne godine. Izvesni projekti su škola u Višnjičkoj banji, maltene nov objekat u Ovči, završetak jednog od dva planirana obdaništa i drugo. Kriza, nažalost, nije prošla i ona i te kako pogađa Beograd, pa je budžet daleko iza onog iz 2006. i 2007. godine. Ipak, sredstva kojima raspolažemo trošićemo na najbolji mogući način – rekao je gradonačelnik

Budžetski deficit iznosiće 8,96 milijardi dinara. Rashodi budžeta za 2012. godinu iznosiće 96,89 milijardi dinara, a prihodi će biti 87,94 miliona dinara.

Grad će se za pokrivanje budžetskog deficita i otplate duga od 2,91 milijarde dinara zadužiti kod domaćih banaka za 682,91 milion dinara, a kod inostranih za 10,96 milijardi dinara.

Deficit budžeta Grada Beograda za 2011. godinu iznosio je 11,15 milijardi dinara, što je više za oko 2,2 milijarde u odnosu na onaj predviđen za narednu godinu.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić rekao je da su usvojene sve prateće odluke koje treba da obezbede punjenje budžeta.

- Za građane je važno da nismo povećali nijedan od vidova komunalnih davanja i taksi koje Beograd ubira. Iako smo imali pravo da ih povećamo u iznosu od šest odsto, uzimajući u obzir trenutak i krizu koja pogađa sve, odlučili smo da sve takse ostanu na nivou iz 2011. godine, čak smo izvršili i umanjenje pojedinih - precizirao je on.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.