Izvor: eKapija | Petak, 23.12.2011.| 11:52
Izdvojite članak Odštampajte vest

I tetke zarađuju na mreži - Internet dobra ideja za samozapošljavanje

Mirjana Mimica je blogerka iz Beograda. Ima više od 40 godina i donedavno je bila nezaposlena. Sada svoje "parče hleba" traži na Internetu kreirajući sadržaj za uvek spremne žene.

U septembru je pokrenula sajt www.tetka.rs, koji je promovisan u Domu internet domenа Srbije, kаo pozitivаn primer inicijаtive jedne nezаposlene žene dа sebi obezbedi posаo i priliku dа zаposli druge.

- Blogujem jako dugo i uspešno, ali mi je to postalo "usko" i htela sam da uradim još nešto drugo. Ideja o magazinu za žene se kuvala, ali pošto ima mnogo sajtova koji obrađuju takve teme pitala sam Internet zajednicu za savet. Svi su rekli da je dobra ideja da se na novom sajtu promovišu stare vrednosti. Drugi motiv za pokretanje sajta je taj što sam ja žena starija od 40 godina i nisam pogodna za poslodavce. Dobijala sam ponude da budem devojka na rolerima i armirač betona. Mnogi se žale da nemaju posao, ali malo njih preuzima odgovornost na sebe zbog toga što su nezaposleni – izjavila je Mimica.

Za pokretanje sopstvenog biznisa na Internetu nije joj bilo potrebno mnogo novca. Zahvaljujući Registru nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) dobila je besplatno domen, Anita Prtljačić se pobrinula za dizajn sajta, a ime portalu je dala kuma iz Jagodine.

- Kada imate puno prijatelja na mreži mnogo je lakše. Meni su se saradnici sami javili, kao i kuma, kojoj sam kao poklon obećala ambasador ćebe. Izabrala sam ime tetka jer asocira na porodicu, ljubav i toplinu.

Blogerka Mimica očekuje da će već u martu 2012. od svog sajta zaraditi prosečnu srpsku platu.

Portal tetka.rs osvojio je nagradu za najbolji novi projekat na srpskom Internetu u 2011. godini tokom glasanja u okviru međunarodne Internet konferencije "BlogOpen 2011". Sa dnevnom posetom od oko 4.000 posetilaca već je interesantan oglašivačima i agencijama.

Kako početi biznis na Internetu?

Za pokretanje samostalnog biznisa na Internetu, potrebno je pre svega zakupiti domen, odnosno ime pod kojim ćete biti vidljivi na Internetu, a nakon toga se odlučiti za hosting koji zadovoljava vaše potrebe.

- Potrebno je izabrati da li želite da registruje neki od nacionalnih (.rs, .co.rs, .org.rs...) ili internacionalnih domena (.com, .net, .org...). Kada se odlučite za Internet adresu (www.imedomena.rs), to će biti adresa vašeg budućeg sajta, kao i vaših emailova. Pre nego što registrujete domen, potrebno je proveriti da li je ime koje ste izabrali slobodno za registraciju. Cena domena se kreće od 400 dinara na mesečnom nivou - kaže za "eKapiju" Milica Bajković, PR menadžer u kompaniji "EuNet".

Nakon što ste izabrali domen, potrebno je zakupiti hosting, odnosno prostor na kome ćete postaviti svoju veb prezentaciju.

- U našoj ponudi se nalazi cPanel hosting, alat za koje vam nije potrebno tehničko predznanje kako biste postavili svoju prezentaciju. Sa cPanel-om imate mogućnost instaliranja preko 2.000 aplikacija na samo jedan klik, a on vam omogućava da jednostavno upravljate svim parametrima vašeg veb sajta - fajlovima, bazama podataka, email nalozima, statistikama i sl. Cena cPanela počinje od 365 dinara na mesečnom nivou ili od 3.500 dinara na godišnjem nivou - navodi Milica Bajković.

Kako da zaradite ako imate veb sajt?

Sajtovi koji su dobro koncipirani na taj način da ciljanoj populaciji serviraju ažuiran i kvalitetan sadžaj, postaju interesantni i za oglašivače, kao i oglasne mreže koje se bave plasiranjem kontekstualnih kampanja. Kod njih je isporuka oglasa u uskoj vezi sa sadžajem vašeg sajta, kao i sa ključnim rečima koje je oglašivač definisao za svoju kampanju. Na taj način svakom vašem pojedinačnom posetiocu ciljano će se prikazivati oglasi isključivo u vezi sa tematikom koja ga zanima, čime se značajno povećava šansa da ćete zadobiti njegovo interesovanje, ali i ostvariti veću zaradu od oglasa.

Saradnja sa oglasnom mrežom je pogotovo značajna ako u svom timu nemate saradnike za prodaju oglasnog prostora, jer time dobijate i klijente same mreže. Takođe, odlično je rešenje i za neiskorišćene oglasne površine koje bez razlike imaju gotovo svi veb portali, usled aktuelnih ekonomskih (ne)prilika.

M.K.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.