Izvor: Blic | Utorak, 20.12.2011.| 18:56
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bivšoj direktorki "Jugohemije" Smiljki Mileusnić-Adžić određen pritvor zbog afere "vakcine"

Smiljka Mileusnić-Adžić
Smiljka Mileusnić-Adžić (Foto: b)

Bivšoj direktorki "Jugohemije" Smiljki Mileusnić-Adžić određen je pritvor od 30 dana posle saslušanja pred istražnim sudijom Specijalnog suda po zahtevu za proširenje istrage o propustima prilikom uvoza vakcina protiv gripa A H1 N1 2009. godine.

Protiv Mileusnić-Adžić 20. decembra je pokrenuta istraga u Specijalnom sudu zbog sumnje da je umešana u malverzacije prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa 2009. godine. Istovremeno, Tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala je predložio da joj se odredi pritvor.

Prema saznanjima "Blica", saslušanje Smiljke Mileusnić-Adžić, sestre Milke Forcan, počelo je oko podneva i trajalo je više od dva sata.

- Bivša direktorka "Jugohemije" saslušana je po zahtevu za proširenje istrage o propustima prilikom uvoza vakcina protiv gripa A H1 N1 2009. godine. Zahtev za proširenje istrage protiv Mileusnić Adžić sudu je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal 14. decembra, posle čega je zakazano njeno saslušanje - izjavila je sudija Maja Kovačević, portparolka Specijalnog suda.

Ona je napomenula da će, pošto sasluša njenu odbranu, istražni sudija odlučiti da li će pokrenuti istragu protiv nje.

Bivša direktorka "Jugohemije" bila je na policijskom spisku osumnjičenih za zloupotrebe sa vakcinama ali nije bila obuhvaćena prvim zahtevom za istragu.

Po prvom zahtevu procesuirana je nekadašnja direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović, direktor kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimir Gravara, i direktor "Detapa" Ljubomir Pavićević.

Oni su uhapšeni 19. septembra zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj prilikom nabavki vakcina i oštetili državni budžet za 1.270.000 EUR.

Bivša direktorka RZZO sumnjiči se da je prilikom nabavke vakcina protiv gripa AH1N1 za potrebe stanovništva Srbije u novembru 2009. godine iskoristila svoj službeni položaj i sa saradnicima oštetila budžet Srbije za oko 1.270.000 EUR.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.