Izvor: Tanjug | Petak, 12.05.2006.| 10:45

Završena obnova 19 mostova na pruzi Niš-Dimitrovgrad, uskoro kompletna elektrifikacija pruge

Postavljanjem novog mosta kod Staničenja, na pruzi Niš-Dimitrovgrad, završena je obnova svih 19 mostova na istočnom delu Koridora 10 kroz Srbiju, tako da je ta deonica spremna za elektrifikaciju.

Stručnjaci “MIN-Monta” i “Železnica Srbije” početkom maja 2006. godine zamenili su kod Staničenja stari most novom, 125 tona teškom i 42 metara dugom konstrukcijom. Rekonstrukcija tog mosta, najvećeg na pruzi Niš-Dimitrovgrad, počela je marta 2005, a poslovi, vredni 270 miliona dinara, finansirani su iz kredita Evropske investicione banke (EIB).

Od 19 mostova na toj pruzi, čelične konstrukcije na četiri objekta i četiri betonska mosta zamenjeni su potpuno novim. Završetkom tih radova stvoreni su uslovi za elektrifikaciju železničke pruge Niš-Dimitrovgrad najsavremenijim metodama evropskog graditeljstva.

U drugoj polovini 2006. godine trebalo bi da počnu i radovi na generalnom remontu pruge između železničkih stanica Ćele Kula i Staničenje, u dužini od 59 kilometara, zatim laki remont preostalog dela pruge i elektrifikacija 100 kilometara pruge od Niša do Dimitrovgrada.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.