NavMenu

"Utva" napravila krckalicu za lešnike

Izvor: B92 Ponedeljak, 12.12.2011. 08:51
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)

Kada želite da gricnete nekoliko lešnika to nije problem, ali kada želite da iskrckate nekoliko desetina tona - to već može da bude. Ali ne više.

Radnici "Utve" koji su nekada radili na proizvodnji avionskih delova konstruisali su - ovu jedinstvenu krckalicu za lešnike u saradnji sa diplomiranim inženjerom poljoprivrede i vlasnikom plantaže lešnika Milanom Grubanovim iz Pančeva.

Za razliku od dosadašnjih krckalica, gde su lešnici prvo morali da se klasiraju - ova mašina sistemom valjaka sama prvo klasira lešnike, a zatim ih krcka brzinom od sto kilograma na sat.

Milan Grubanov, vlasnik plantaže lešnika kaže da se radi o jedinstvenoj krckalica za lešnik po načinu na koji radi.

Ovakvo automatsko čišćenje lešnika od ljuske bi moglo da bude ključna prednost domaćeg lešnika u odnosu na uvozni. Najveći deo lešnika koje trenutno potroši naša konditorska industrija, oko 95%, dolazi iz Turske.

- Mi moramo da se udružimo i da ponudimo velike količine lešnika, a mi već imamo odličan lešnik - skoro organski" - kaže Grubanov.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.