NavMenu

Dinar druga najviše ojačana valuta u Evropi

Izvor: eKapija Subota, 10.12.2011. 10:28
Komentari
Podeli

Srpski dinar je druga najviše ojačala valuta u Evropi ove godine, a investitori veruju da će sposobnost Beograda da privuče strani kapital nadmašiti negativne efekte odlaganja odluke o statusu kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, objavila je u petak (9. decembar 2011.) američka agencija ekonomskih informacija "Bloomberg".

Srpska valuta je ojačala prema evru za 0,8 odsto tokom samo jednog dana, 2. decembra, pošto je francuska banka Societe Generale saopštila da će povećati kreditiranje u Srbiji.

Od početka godine je vrednost dinara prema evru porasla za 2,7 odsto, više od bilo koje druge evropske valute osim moldavskog leja, dok je na sam evro veoma loše uticala dužnička kriza u evrozoni.

"Bloomberg" piše kako optimizam povodom ekonomskih izgleda i budućih ulaganja u Srbiju raste, uprkos odlaganju donošenja odluke da zemlji bude sada dat status kandidata za članstvo u EU.

- Mislim da ulagače neće previše zabrinuti ta najnovija vest, budući da oni nakon velikih problema perifernih članica Unije više ne vide mogućnost pristupanja EU u istom svetlu kao ranije - izjavio je direktor odeljenja Royal Bank of Scotland za tržišta u razvoju, Timoti Eš.

"Bloomberg" dalje podseća da je Evropska komisija 12. oktobra, kad je za Srbiju predložila status kandidata, navela kako je Srbija, koju su za vreme vladavine bivšeg predsednika Slobodana Miloševića zapadni investitori ignorisali, postigla napredak u privrednim reformama i stabilizaciji političkog sistema.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.