NavMenu

Šta je neophodno objaviti pre javne ponude hartija od vrednosti, a kada je moguće izuzimanje od objavljivanja?

Izvor: eKapija Sreda, 07.12.2011. 11:29
Komentari
Podeli

Komisija za hartije od vrednosti objavila je 17 pravilnika koji prate primenu novog Zakona o tržištu kapitala, a među njima su i Pravilnik o formi, minimalnom sadržaju informacija koje treba uključiti u prospekt i osnovni prospekt i oglašavanju u vezi sa prospektom, kao i Pravilnik o odobrenju dokumenata potrebnih radi primene izuzetaka od obaveze objavljivanja prospekata.

Oba pravilnika već su obavljena u Službenom glasniku 15. novembra 2011. godine, a stupili su na snagu osam dana kasnije.

Pravilnik o formi i minimalnom sadržaju informacija koje treba uključiti u prospekt propisuje formu Prospekta koji se odnose na akcije, Prospekta koji se odnose na dužničke i izvedene hartije od vrednosti, Prospekata koji se odnose na akcije zatvorenih investicionih fondova i Prospekata koji se odnose na depozitne potvrde. Takođe, on propisuje sastavljanje Prospekata za dužničke HOV čiji je izdavalac Republika, pokrajine, lokalna samouprava ili pravna lica korisnici budžetskih sredstava, kao i Prospekata koji se odnose na HOV koje izdaju međunarodna javna tela.

Kada je reč o objavljivanju prospekata u elektronskom obliku, ono mora da ispuni sledeće uslove: prospekt mora biti dostupan na jednostavan način nakon ulaska na Internet stranicu, format dokumenta mora biti takav da ga neovlašena lica ne mogu izmeniti, ne može da sadrži hiperlinkove, a investitori moraju imati mogućnost štampanja ili preuzimanja dokumenta.

Ponuđač koji namerava da izostavi pojedine podatke iz Prospekta, mora da dostavi Komisiji zahtev sa detaljnim razlozima za izostavljanje, kao i obrazloženje sa dokumentacijom kojim se dokazuje da su ispunjeni uslovi za izostavljanje te informacije.

Pravilnikom o odobrenju dokumenata potrebnih radi primene izuzetaka od obaveze objavljivanja prospekata propisan je sadržaj dokumenata koje izdavalac HOV podnosi Komisiji na odobrenje, radi izuzimanje od obaveze objavljivanja prospekata.

Ovaj pravilnik odnosi se na izuzimanja propisana članom 12. Zakona o tržištu kapitala, i to stavom 1, tačkama 7, 8 i 10:

- Kod ponuda hartija od vrednosti koje se nude kao način plaćanja u ponudi za preuzimanje, i to putem ponude za zamenu, pod uslovom da za te hartije postoji dokument sa podacima koje Komisija smatra ekvivalentim podacima iz prospekata, uzimajući u obzir odredbe zakona koji uređuje preuzimanje akcionarskog društva.

- Kod HOV koje se nude, dodeljuju ili će biti dodeljene u vezi sa spajanjem društva, pod uslovom da za njih postoji dokument sa podacima koje Komisija smatra ekvivalentim podacima iz prospekta, uzimajući u obzir odredbe zakona koji uređuje privredna društva.

- Kod hartija od vrednosti koje nudi ili će ponuditi izdavalac čije su HOV uključene na regulisano tržište, odnosno MTP ili društvo koje je povezano sa izdavaocem, a koje nudi ili će ponuditi sadašnjim ili bivšim članovima uprave ili zaposlenima, pod uslovom da postoji dokument sa podacima o broju i prirodi hartija, kao i razlozima i detaljima vezanim za ponudu.

Za više informacija o sadržaju prospekata kao i dokumentima koja su potrebni za izuzimanje od obaveze objavljivanja prospekata:



Preuzmite PDF dokument


Preuzmite PDF dokument
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.