Izvor: Danas | Sreda, 23.03.2005.| 11:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

2005, Japanci sve masovnije koriste mobilne telefone za čitanje knjiga

Mnoge će zaboleti oči na samu pomisao - desetine hiljada Japanaca koriste mobilne telefone da bi sa njihovih ekrana čitali cele romane. U ovoj naciji koja je naoružana svim tehnološkim novotarijama, mobilni telefon je postao do te razmere raširena sprava u svetu zabave i komunikacije da je čitanje elektronske pošte, vesti i prognoze vremena sa njega, postalo rutina. Sada je, zahvaljujući nekolicini web-site-ova posvećenih korisnicima mobilnih telefona, moguće naći na stotine romana, što klasika, što bestselera, a tu je i nekolicina radova specijalno napisana baš za elektronsku formu.


Čitaoci moraju da se navikavaju na ograničenja ekrana mobilnog - samo nekoliko redova je vidljivo. Međutim, unapređenja kod ekrana sa tečnim kristalima, automatsko okretanje stranica ili skrolovanje, čine da čitanje bude daleko lakše nego što se može zamisliti.


U svojim najnovijim verzijama romani za mobilne se download-uju kao Java aplikacije. Uskoro vaš mobilni postaje prava velika biblioteka. Možete da čitate kad god poželite, a za to vam više nisu potrebne obe ruke, što je jako zgodno u prevozu, kao što je metro. Od žanrova, izgleda da je čitaocima najuzbudljivije da čitaju trilere i horore. Drugi konačno nalaze vremena da se upoznaju sa delima klasika koje nikada nisu pročitali, dok se treći okreću seksualnim priručnicima ili sličnim knjigama koje ih je sramota da kupe ili čitaju u papirnom obliku.


Čitanje romana s mobilnih telefona počinje da privlači sve veću pažnju u Kini i Južnoj Koreji.

 

Jedan od provajdera u Japanu ima 150 knjiga na svom sajtu i 50.000 pretplatnika. Većina njih su žene, a što je naročito interesantno, one čitaju preko svojih mobilnih - kod kuće.

 

Tagovi:
mobilni telefon
knjiga
roman
internet
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.