Izvor: eKapija | Utorak, 29.11.2011.| 09:14
Izdvojite članak Odštampajte vest

Glumcu Igoru Đorđeviću uručena nagrada "Petar Banićević"

Igor Đorđević
Igor Đorđević (Foto: b)

Upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović uručio je, u ponedeljak 28. novembra, glumcu Igoru Đorđeviću novoustanovljenu nagradu "Petar Banićević".

Na svečanosti održanoj uoči početka predstave "Kanjoš Macedonović", po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, u kojoj Đorđević tumači naslovnu ulogu, Đurović je u kratkom obraćanju, između ostalog, podsetio da je nagrada "Petar Banićević", uz "Oskara Danona", "Miomira Denića" i "Radomira Vučića", jedna od četiri nove nagrade koje uprava Narodnog pozorišta dodeljuje mladim umetnicima.

- O princu glume Petru Banićeviću ne bih govorio, jer nisam kadar. Uveren sam da je dovoljno reći Petar Banićević. Kao upravnik Narodnog pozorišta, srećan sam što je prvi laureat ove značajne nagrade, naš mladi glumac, budući prvak i jedna od najvećih zvezda beogradskih pozorišnih scena Igor Đorđević – rekao je Đurović.

Đorđević, koji je pozdravljen srdačnim i burnim aplauzom, istakao je da mu je veoma drago što od njegovog imena, kao prvog dobitnika, "otpočinje život nagrade koja nosi ime takve glumačke legende i čoveka takvog formata kakav je bio gospodin Petar Banićević".

- Nagrada sa takvim imenom, naravno, puno obavezuje, ali ne samo zbog Banićevićeve blistave glumačke karijere, već i zbog toga što uz to ime tako prirodno pristaje i reč gospodin. Ona će me opominjati i podsećati da se može i mora biti i gospodin. Gospodin glumac – kazao je Đorđević.

Nagrada se sastoji od originalanog umetničkog dela sa likom Petra Banićevića, rad istaknutog umetnika i scenografa Geroslava Zarića.

Nagrada "Petar Banićević" dodeljuje se mladom glumcu starosne dobi do 35 godina života, a mogu je dobiti mladi umetnici koji su zaposleni na neodređeno ili određeno vreme, te angažovani po osnovu ugovora o umetničkoj saradnji ili po nekom drugom honorarnom ugovoru u Narodnom pozorištu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.