NavMenu

Šid spreman za razvoj turizma i privrede - Opština oprema novu industrijsku zonu površine 123 ha

Izvor: eKapija Petak, 25.11.2011. 10:53
Komentari
Podeli

ErdevikErdevik
(Jezero Bosut)

U Erdeviku kraj Šida, prva loza je zasađena 276. p.n.e. u vreme cara Proba. Od tada pa do danas pogodna i pitoma klima Fruške gore je podsticala razvoj vina i naviku uživanja u vinu. U funkciji je danas "Podrum Erdevik" koji je podigao grof Livije Odeskaski još 1826. godine. Investiranjem i umrežavanjem sa drugim oblicima turizma duga tradicija vinogardarstva bi mogla da se nastavi na još bolji način. Osim vinskog turizma u opštini Šid smatraju da se mogu iskoristiti prirodni potencijali ovog kraja kako bi se razvio sportsko-rekreativni turizam.

- Veliki potencijal za razvoj turizma su jezera u našoj opštini, na području Nacionalnog parka Fruška gora, koja su samo osnova za razvoj raznih vidova turizma. U blizini Erdevičke banje se nalazi jezero Bruje odnosno Erdevičko jezero, veštačko akmulaciono jezero koje se napaja iz izvora Kosjača, a voda u jezeru je mineralna. Veoma značajno jezero je i Sot površine 22 ha, kao i Moharač koje je pravi raj za ljubitelje prirode. Jezera su bogata šaranom, deverikom, crvenperkom, amurom, štukom i drugim vrstama ribe – iznosi turističke potencijale Šida u razgovru za "eKapiju" Živan Mirić, stručni saradnik za poslove razvoja u opštini Šid.

Ruža vetrova, koja postoji na prostoru Berkasova na obroncima Fruške gore je važna predispozicija za razvoj mnogobrojnih turističkih sadržaja poput rekreativnih centara, kampova, staze zdravlja i sl.

ErdevikErdevik

- Na lokalitetu Lipovača, u okviru parka Fruška gora, smešten je restoran kapaciteta 350 mesta i depadans sa 20 soba koji su sada na prodaju. Ovi sadržaji bi potencijalnom investitoru mogao da posluži kao okosnica za dalji razvoj kompleksa - navodi Mirić.

UTP "Vojvodina" je oglasilo prodaju ovog objekta koji je okružen stoletnim hrastovima na izletištu Lipovača koje je upisano kao vazdušna banja.

Uz manifestacije "Memorijal Save Šumanovića", "Dani preobraženja" i "Sremski svinjokolj i kobasicijada" u opštini Šid smatraju da bi mogla da se organizuju Dani vina u Erdeviku, kao i Dani ribolova i Dani sporta na šidskim jezerima.

Projekti za energiju iz biomase

Šid planira da sa Vukovarsko-srijemskom županijom aplicira kod IPA fondova za projekat izgradnje postrojenja koje će proizvoditi energiju na bazi biomase. Reč je o postrojenju za proizvodnju električne i toplotne energije, a potrebno je da se zajednički aplicira kod IPA fondova za sredstva kojima bi se uradila projektno-tehnička dokumentacija. Inače, u šidskoj sredini može se proizvesti 140.000 tona biomase sa polja i preradom drveta.

Tri izvora termalne vode

Adaševci imaju tri bušotine termalne vode kapaciteta 10 litara u sekundi. Po rečima Miroslava Janjića, direktora Turističke organizacije Šid, analiza vode upućuje na velike mogućnosti.

ErdevikErdevik
(Fruška gora)

- Geološko istraživanje vode potiče sa dubine od 800 metara. Ležište vode je peščano, temperatura je 50 stepeni, a kada bi se izvršilo dublje bušenje voda bi bila sve toplija, i do 100 stepeni Celizijusa. Pošto je voda iz tih bušotina nisko minerala njen kapacitet je prilično mali. Potencijalno korišćenje ove vode može biti posredno, pretvaranjem u druge vidove energije, ili neposredno, flaširanjem i izgradnjom banje.

Po osobinama ova voda se može koristiti za zagrevanje tla, uzgoj ribe i riblje mlađi, bazene za rekreaciju, za proizvodnju bio gasa, podno grejanje farmi, plastenika i staklenika, gajenje pečuraka...

- Od ove tri bušotine samo je jedna na privatnom zemljištu, a dve na društvenom. Vredan izvor pitke vode pronađen je u selu Jameni, dovoljan da ceo Srem snabdeva više od veka. To bi bilo posebno dobro za stanovnike Sremske Mitrovice koji, inače, piju savsku vodu - kaže Janjić.

Kako razvijati agro-eko turizam

Opština Šid, takođe planira da konkuriše kod evropskih pristupnih fondova i za agro-eko turizam odnosno u proizvodnju zdrave hrane i njenu primenu u turističke svrhe.

Krajem prošle nedelje Šid je bio domaćin prvog međunarodnog skupa turističkih organizacija čiji je cilj da se organizuje apliciranje organizacija Srbije i Bosne i Hercegovine kod evropskih pristupnih fondova. Nosilac ovog ozbiljnog projekta po već utvrđenim propozicijama je Zasavica, a svi ostali iz Srbije - Šid, Sremska Mitrovica i Ruma su partneri, dok je nosilac posla u BiH Tuzla.

ErdevikErdevik
(Farma koza Kukujevci)

- Proizvodnja zdrave hrane na području Šida, još je u povojima, jer za sada nemamo nijedan pedalj zemlje na kome bi bar jedan proizvođač imao odgovarajući sertifikat. I regija Srema je mala, zato je došlo do dogovora da ovaj deo zapadnog Srema od Rume do Šida ima zajednički nastup. Svaki turista koji dođe u Šid, za tri dana može obići ceo zapadni Srem. Zato je naša koncepcija čvrsta i mi hoćemo jedni drugima da pomažemo, radi ostvarenje većih prihoda i veće zaposlenosti stanovništva ove regije - izjavio je Miroslav Janjić, direktor Turističke organizacije Šid.

Zamajac koji bi trebalo da pokrene ostale proizvođače zdrave hrane su - farma koza u Kukujevcima koja može već sada da plasira koziji sir i druge svoje proizvode, gazdinstva Vukmanović iz Kukujevaca, zatim Hovan iz Ljube koje nudi šarana i eko povrće, a Miša Gićanov iz Adaševaca nudi velike količine meda.

- Porečka regija utrošila bi celu hranu koja se proizvede u Sremu. Prenošenje njihovog iskustva na našu regiju i naše podneblje koje ima veće mogućnosti proizvodnje zdrave hrane, je osnova buduće saradnje. Šid, Ruma i Sremska Mitrovica u narednom periodu treba da okupe bar stotinak proizvođača zdrave hrane - izjavio je Janjić.

Za godinu dana može se očekivati da u šidskoj opštini bude više od 50 ljudi opredeljenih za proizvodnju zdrave hrane, a da bi se bolje organizovali povezaće se sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva kako bi ispunili sve tražene standarde.

Nova industrijska zona od 123 ha u 2012. spremna za investitore

Industrijska zona u Šidu na prostoru od 123 ha bi trebalo da bude završena sledeće godine. Reč je o kompleksu "Adaševci" koji se nalazi uz Koridor 10 i železničku prugu Šid- Bijenjina na nekoliko kilometara od granice sa Hrvatskom.

ErdevikErdevik

- Početkom sledeće godine planiramo da infrastukturno opremimo Industrisku zonu površine 123 ha za koju imamo dosta interesovanja investitora. Očekujemo strane investitore, a ovaj prostor je dosta interesantan Slovencima – rekao je za naš portal Bogdan Travica, rukovodilac Odeljenja za privredu i razvoj opštine Šid.

Kako je ranije najavila predsednica opštine Nataša Cvjetković, investitori koji ulože više od 3 mil EUR i zaposle određen broj radnika, biće oslobođeni od raznih naknada lokalnog karaktera, a takođe je navela da su u toku pregovori sa određenim investitorima iz Nemačke, Italije i Slovenije.

Druga industrijska zona je u Erdeviku, istočno od katastarske opštine Erdevik, uz državni put drugog reda broj 106 i zauzima površinu od 28,10 hektara. Treća, ali ne najmanje važna, je industrijska zona Blok 34 – Vašarište u blizini graničnog prelaza Šid–Tovarnik, odnosno regionalnog puta R-103. Ova zona je udaljena oko 750 metara od centra grada, a oko četiri kilometra od granice s Hrvatskom i površine je tri hektara. U privatnom vlasništvu je industrijska zona "Hempro". Locirana je u blizini železničke pruge i glavne železničke stanice. Oko 1,5 kilometar je udaljena od centra grada, 5,5 kilometara od granice s Hrvatskom i zauzima površinu od 3,5 hektara. Industrijski pružni kolosek je udaljen 50 metara od ove zone.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

21.04.2024.  |  Vesti

Sporazum sa MMF-om biće produžen na još najmanje dve godine

21.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.