Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.11.2011.| 19:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kako prodati vreme u prostoru - Održan forum menadžera hotela i hotelskih domaćinstava Srbije

Više od stotinu učesnika iz više od pedeset hotela, obrazovnih ustanova, uspešnih kompanija i turističkih institucija prisustvovalo je jednom od najznačajnijih godišnjih skupova hotelijera u Srbiji - VIII forumu menažera hotela i hotelskih domaćinstava, sa međunarodnim učešćem, koji je održan 23. novembra 2011. u Beogradu.

Organizatori ovog, već tradicionalnog foruma bili su Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore Srbije i redakcija stručnog časopisa za savremeno hotelijerstvo i turizam "Turistički Svet", inače autor ovog projekta, a čitav događaj odvijao se pod pokroviteljstvom Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Sudeći po velikom interesovanju, ali i pozitivnim utiscima učesnika, tema ovogodišnjeg foruma, "Sektor soba – generator uspešne promocije i prodaje", bila je više nego atraktivna i aktuelna. Da je soba najvažniji "proizvod" svakog hotela, u uvodnom izlaganju istakao je i Radomir Samčević, osnivač i vlasnik HT agencije za konsalting i menadžment.

- Soba je primarni proizvod svakog hotela i ona ostvaruje najveći promet. Hotelsko domaćinstvo prodaje "vreme u prostoru", a osnovni uslov je da taj prostor bude zadovoljavajući za gosta. Sektor soba je generator prometa – zadužen je za kvalitet usluge smeštaja, za prijem gosta, brigu o njemu, ali i naplatu računa, tako da gotovo 90% vremena gosti provode u "kontaktu" sa zaposlenima u ovom sektoru. Zbog te činjenice, sektor soba je i generator "mišljenja" gosta o hotelu – istakao je Samčević.

Sa ovom konstatacijom složila se i Lela Krstevska, generalna direktorka hotela "Radika", najboljeg makedonskog hotela, naglasivši da najvažnije mesto u hotelsko-finansijskom menadžmentu zauzima soba, jer hotelijeri prodaju očekivanja.

Dobitnici nagrada
(Mnogobrojni gosti)

- Zadovoljan gost prodaje hotel. Kad izneverimo očekivanja gostiju, onda smo i izneverili naša finansijska očekivanja. Zato u knjizi utisaka svakog hotela treba da bude što manje negativnih komentara – kazala je Krstevska.

Najvažnija karika u hotelijerstvu su zaposleni, naročito u sektoru hotelskog domaćinstva. Oni su, po mišljenju HR menadžerke austrijske kompanije A-center Erike Blažić, "duša" hotela.

- Hotelsko domaćinstvo čini najveći deo osoblja. To je najproduktivnije odeljenje sa najvidljivijim rezultatima. Iz ličnog iskustva znam da je ovaj sektor izvor više od 50 – 75 procenata ukupnog prihoda hotela, a pritom hotelske domaćice imaju najniže plate i najpotcenjenije su osoblje, što svakako treba promeniti – otkriva Blažićeva.

Svaki uspešan hotel izdvaja se po obučenosti osoblja, higijeni, specifičnosti rada i prodaje, konstantnom praćenju gostiju i poslovnih partnera, politici cena i njihovoj fleksibilnosti, prilagođavanju zahtevima gostiju, uz neizostavno praćenje trendova i konkurencije. Međutim, ono što će jedan hotel izdvojiti od ostalih jeste i autentičnost njegovog ambijenta.

- Kod gostiju, veoma važnu ulogu igra kognitivni sistem, koji treba da izazove afektivni, tako što će ljudi, kad uđu u sobu vašeg hotela, ostati bez daha. Da biste to postigli, potrebno je da diferencirate vašu uslugu putem fizičkih dokaza – bojama, dizajnom prostora, osvetljenjem, audio signalima, mirisima... Potrebe i očekivanja ljudi se menjaju, i zato moramo biti inovativni, a ove inovacije svakako će doprineti diferencijaciji hotela, većem profitu i stopostotnoj satisfakciji gosta – istakla je prof. dr Radmila Živković sa Fakulteta za turistički i hotelijerski menadžment Univerziteta Singidunum.

Dobitnici nagrada

Po prvi put, na VIII forumu među predavačima bili su i studenti, koji su govorili o ulozi i značaju cene u strategiji pozicioniranja hotelskog smeštaja, ali i o važnoj ulozi društvenih medija i Internet prezentacije u uspešnom poslovanju savremenih hotela.

Tradicionalno, sastavni deo programa činila je i ceremonija svečane dodele priznanja u hotelijerstvu za 2010/2011. godinu.

Svečani deo dana obeležila je i mala modna revija uniformi za hotelijerstvo, prateći muzički program sa dosta iznenađenja, kao i veliki koktel koji su priredili dobitnici – "Ambasadori dobre usluge". Svojim prisustvom ovaj poslovno-edukativni forum uveličali su ugledni gosti iz privrede i javnog života, među kojima i princeza Jelisaveta Karađorđević.

Svi učesnici poneli su sa foruma mnogo dobre energije koja se tokom čitavog dana osećala u Privrednoj komori Srbije, slažući se u jednom: da je ovaj skup po svojoj organizaciji, aktuelnosti teme, zanimljivim i korisnim predavanjima, kao i po broju učesnika, uglednim sponzorima, a pre svega, visoko motivišućom atmosferom – nadmašio sve prethodne, i učvrstio svoju poziciju najvažnijeg skupa hotelijerske elite iz zemlje i inostranstva u Srbiji.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.