Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.11.2011.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Andrea Gal, direktorka kompanije "Sony Ericsson" za Srbiju, CG, BiH i Albaniju - Uskoro ćemo proizvoditi samo "pametne" telefone

Andrea Gal
Andrea Gal (Foto: b)

Kompanija "Sonny Ericsson" planira da od naredne godine proizvodi samo "pametne telephone", a koji u njihovoj prodaji već učestvuju sa 80%, najavila je u intervju za "eKapiju" Andrea Gal, nedavno imenovana direktorka te kompanije za tržišta Srbije, Crne Gore, BiH i Albanije.

Crno tržište "pojede" ovom sektoru od 30 do 40% profita. Međutim, kako Gal napominje za naš portal, u našem okruženju nema toliko kopija telefona, koliko ima onih prokrijumčarenih, na koje nije plaćen PDV.

eKapija: "Sony Ericsson" je, kao i većina proizvođača mobilnih telefona i IT industrija, imao značajan pad u prethodnih nekoliko godina, zahvaljujući svetskoj ekonomskoj krizi. Bilo je i drastičnog smanjivanja broja zaposlenih. Kako je danas?

- Zabeležili smo solidni rast prihoda pre oporezivanja, u iznosu od 73 mil EUR, tako što smo povećali našu prodaju za 33% u odnosu na prethodni kvartal. Prodaja Xperia™ pametnih telefona na Android platformi sada predstavlja 80% naše prodaje i do danas smo dostavili našim kupcima 22 miliona Xperia pametnih telefona.

Nastavićemo da investiramo u tržište pametnih telefona u nameri da se već u 2012. naš portfolio proizvoda sastoji isključivo od tih uređaja.

eKapija: Koliki je problem crnog tržišta i kako se boriti protiv njega?

Andrea Gal
Andrea Gal (Foto: b)

- Približna procena, na nivou našeg sektora, je da šteta iznosi između 35 i 40%. Mere za suzbijanje tog tržišta se moraju preduzeti na lokalnom nivou, u smislu naplaćivanja carinskih dažbina i PDV-a.

eKapija: Koji je najkopiraniji proizvod Vaše kompanije?

- Telefoni na crnom tržištu uglavnom nisu kopije. To su originalni "Sony Ericsson" telefoni, koji su kupljeni u inostranstvu i prošvercovani u zemlju bez uključivanja PDV-a u cenu.

eKapija: Koji su novi proizvodi kompanije koje treba očekivati u narednom periodu na tržištu Srbije?

- Opšta politika kompanije je da ne dajemo komentare o budućim proizvodima, da najavljujemo nove proizvode samo kada smo na to spremni, ali mogu da potvrdim da će linija Xperia proizvoda dobiti više pažnje u budućnosti.

eKapija: Kakvi su planovi za Srbiju i za region?

- "Sony Ericsson" je komunikacioni i zabavni brend, tako da želimo da postanemo prodavac pametnih telefona koji svojim mušterijama pruža najbolje od "Sony" proizvoda za zabavu. Već smo na tom putu pošto novi Xperia proizvodi donose izvrsnost kompanije "Sony" na polju pravljenja fotografija zahvaljujući Exmore R kamerama, kao i na polju tehnologije displeja uz Bravia Engine ekrane. U budućnosti ćemo nastaviti da se razvijamo u ovom pravcu.

Andrea Gal
Andrea Gal (Foto: b)

eKapija: Kakva je vaša saradnja sa domaćim mobilnim operatorima, u smislu uvođenja vaših telefona u njihove ponude?

- Prodaja na srpskom tržištu je značajno subvencionisana od strane operatera. Ulažemo u zajednički marketing i nivo investicija igra veliku ulogu u odlukama operatera, koje se tiču odabira telefona za njihovu ponudu. Naš odnos sa operaterima u Srbiji je odličan i radujemo se nekoj, možda i značajnijoj, ulozi u budućnosti.

eKapija: Koliko je oštra konkurencija na tržištu mobilnih telefona u našem regionu?

- Konkurencija na tržištu u regionu je jača nego ikad, ali mi verujemo da je naš portfolio dovoljno konkurentan, naročito sa linijom Xperia proizvoda. Kao što sam već rekla, od naredne godine ćemo akcenat u potpunosti staviti na Xperia pametne telefone, koji ove godine već učestvuju sa 80% u našoj prodaji.

eKapija: Koliko tržišta u zemljama čiju nadležnost ste preuzeli "zaostaju" u odnosu na tržišta na kojima ste ranije bili angažovani?

U mojoj karijeri sam već bila nadležna za teritorije slične veličine. Ono što ovaj posao čini zaista interesantnim je raznovrsnost kultura u ovoj geografskoj oblasti. Naša strategija je da ponudimo Sony Ericsson Xperia™ kao jedini pametni telefon koji omogućava pristup svetovima i Android platforme i Sony proizvoda, a ujedno je lepog izgleda i lak za upotrebu. Naša ambicija je da budemo jedan od ključnih snabdevača Android telefonima na svakom od tržišta na kojima smo prisutni.

J.Đ.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE