NavMenu

Šansa Srbije je u "trgovanju poljoprivredom" - Trgovina sirovinama sigurnija od ulaganja u akcije

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.11.2011. 15:47
Komentari
Podeli

Specijalizovano društvo za berzanske poslove i upravljanje investicionim fondovima "Ilirika" ponudilo je sinoć domaćim investitorima mogućnost ulaganja na globalnom tržištu sirovina, jer ono za razliku od tržišta akcija, koje pada, pokazuje trend rasta od 250% u 2011. godini.

Prema podacima "Ilirike", analize četrnaest najvećih investicionih banaka u svetu pokazuju da su prihodi na globalnom tržištu akcija za prvih devet meseci ove godine opali za 11,1%, izraženo u dolarima, a ukupne investicije na globalnom tržištu sirovina u tom periodu su porasle na oko 400 mlrd USD u odnosu na 159 mlrd USD iz 2008. godine, dok investicije u srebro i zlato porasle tri puta.

Potpredsednik investicione Saxo banke iz Kopenhagena Ole Hansen, koji je na poziv "Ilirike" sinoć održao seminar o trgovanju sirovinama, rekao je na konferenciji za novinare da investicioni fondovi najviše ulažu trgovinu naftom, zlatom i poljoprivrednim proizvodima, upravo iz razloga što su na tim tržištima mnogo manje oscilacije u odnosu na kretanje cena akcija, pogotovo u sadašnje vreme kada vlada kriza javnih dugova.

Ulaganje u "poljoprivredne sirovine"

(Ole Hansen)

- Srbija treba da razvija i investira u tržište sirovina, a najviše u poljoprivredne proizvode, zlato i ostale plemenite metale – smatra potpredsednik investicione "Saxo banke" Ole Hansen.

- Investicije u sirovine su dospele u žižu svetske investicioi javnosti prošlog leta, kada su investitori počeli da "beže" na tržište zlata, kao najsigurnije. Tada je cena u jednom momentu dostigla skoro 1.900 USD za finu uncu, jer je taj plemeniti metal u proteklih tri do četiri hiljade godina bio najsigurnija investicija - rekao je Hansen.

Broker u "Ilirika DD Ljubljana" Jan Sitar rekao je da je ta brokerska kuća razvila platformu za trgovanje "Ilirika - on - svet", na kojem mogu trgovati i brokeri i mali investitori iz Srbije na globalnom tržištu nekretnina i naveo da cela grupacija ima predstavništva u regionu sa 26 društava za upravljanje investicionim fondovima i berzanskim poslovima u iznosu od ukupno 100 mil EUR.

Govoreći o razlici između "Ilirikine" i sličnih konkurencijskih platformi koje su se već pojavile na tržištu Srbije, Sitar je za "eKapiju" rekao da je njihova prednost u širem izboru instrumenata, al ii podršci koja stoji iza te platforme.

- Individualno svaki klijent, koji poželi da trguje sirovinama, treba da se javi našem timu, i onda naši analitičari procenjuju koji je najbolji instrument za to – kaže Sitar.

Direktor "Ilirika investments" Damjan Mencej najavio je da je to specijalizovano društvo za berzanske poslove zainteresovano i za trgovanje municipalnim obveznicama u Srbiji.

Poslovanje investicionih banaka

Što se tiče poslovanja investicionih banaka, profit pre plaćanja poreza pao je za ukupno 37,8%, dok je povraćaj pre poreza na kapital pao sa 22% u prvih devet meseci prošle godine na samo 12% u 2011. godini.

I dok četvrto tromesečje pokazuje samo ograničen uzlet nakon letnjih meseci, brojevi ukazuju na to da se investicione banke, uz nekoliko izuzetaka, suočavaju s padom dobiti u ovoj godini za više od 40%, s pratećim uticajem na bonuse.

J.Đ.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.