NavMenu

Konačno rešenje za "Prodor" - Kragujevac će dobiti centralni gradski trg i podzemnu garažu sa oko 500 mesta

Izvor: Politika Utorak, 22.11.2011. 10:11
Komentari
Podeli

Trg Narodnih heroja, Kod krsta (Foto: Aleksandar Parezanović)Trg Narodnih heroja, Kod krsta

Posle više od tri decenije predlaganja, premišljanja i izmena planova, Kragujevac se nalazi pred konačnim rešenjem za "Prodor", istorijsku i ambijentalnu celinu, kako je po zakonu o zaštiti kulturnih dobara definisan centar ovog grada. Na površini od oko jednog hektara gradiće se centralni gradski trg, ispod kojeg će biti smeštena velika javna garaža, kapaciteta oko 500 parking mesta.

Posle primedbi koje je uputila stručna javnost, u Direkciji za urbanizam i izgradnju izvršene su neke izmene u odnosu na plan koji je pre dva meseca usvojila Skupština grada, pa će tako Fontana narodnih heroja ostati na svom mestu, spomenik Radomiru Putniku ispred zgrade Suda takođe, a famozna "kula", poslovna višespratnica, sačekaće neke bolje dane.

Sve je, dakle, poznato, ostaje samo da se pronađe investitor, spreman da u ovim teškim vremenima uloži približno 5 mil EUR u ovaj, za Kragujevac, istorijski poduhvat.

Kako grad nema dovoljno novca da finansira ovaj projekat, a JKP "Parking servis" – nakon podizanja kredita zbog duga od oko 50 miliona dinara na ime neplaćenog PDV-a – teško da može da se prihvati ovog posla, ostaje jedino da se javni i privatni sektor udruže. S tim da čelnici lokalne samouprave još ne znaju ili, možda, za sada ne žele da otkriju ko bi mogao biti partner u ovom velikom poslu.

Prema rečima Nebojše Vasiljevića, člana Gradskog veća za investicije i razvoj, pregovori sa stranim investitorima počeli su poodavno, a paralelno sa njima teku i razgovori sa pojedinim bankama.

– Reč je o grupi nemačko-austrijskih firmi koje dolaze iz sfere investicionih fondova ili se bave trgovinom nekretnina, a banke su neophodne da bi se obezbedio novac – rekao je Vasiljević u izjavi za "Politiku".

Što se tiče "satnice", izgradnja trga i garaže sasvim sigurno neće početi pre proleća 2012. Za izradu projektne dokumentacije i javnu raspravu potrebno je bar tri meseca. Sledi raspisivanje konkursa za investitore, pa od "decembarskih radova", dakle, neće biti ništa.

Umesto planiranih 1,7 hektara, površina centralnog gradskog trga, prema novom planu, biće oko jednog hektara, a na njemu treba da dominira veliki spomenik knezu Milošu Obrenoviću, vladaru koji je je 1818. godine Kragujevac proglasio prestonicom moderne srpske države. Skupe fontane, koje su ranije bile u opticaju, najverovatnije će zameniti skromnije "vodene zavese", a primenom novih, modernijih tehnologija i cena same garaže biće nešto niža.

– Reč je o betonskim komponentama koje će, prvo, biti napravljene u nekoj fabrici, a na licu mesta će se montirati – objasnio je Vasiljević za "Politiku".

S obzirom na to da je početak gradnje odložen za vreme u kojem će, po svemu sudeći, izborna kampanja biti u punom jeku, teško je praviti dugoročne investicione planove. Ionako sumnjičavi investitori mogli bi da postanu još oprezniji, imajući u vidu dosadašnja iskustva da sporazum sa vladajućom većinom lako može biti stavljen ad akta u slučaju da kormilo vlasti preuzme druga politička opcija.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Poltika" od 22.11.2011.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Za 10 meseci zabrane izvoza robe šteta 200 mil EUR

Zbog zabrane trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije od juna 2023. godine, pa do sada, domaća privreda beleži gubitak od 150 do 200 mil EUR. To Srbiji, ipak, ništa ne znači, kako navodi Bojan Stanić, pomoćnik direktora Sektora za strateške analize i usluge pri Privrednoj komori Srbije (PKS), jer vlasti u Prištini i dalje ne odustaju od svoje politike, tako da našoj zemlji ostaje samo da sabira gubitke, jer na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.