Izvor: eKapija | Ponedeljak, 21.11.2011.| 16:49

Legalizuju povećanje kamate - Šta sadrže aneksi koje banke nude na potpis?

Banke u Srbiji koje su tokom prethodnog perioda povećavale kamate korisnicima kredita ovih dana intezivno pozivaju klijente i nude im da potpišu anekse ugovora o kreditu.

Kamatica je istraživala o čemu se zapravo radi?

Danom primene novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sve banke koje su povećavale kamate bez osnova u ugovoru, moraće da ih vrate na početni nivo. Svuda gde se povećavala marža, ponderisao Euribor, kamata menjala promenom poslovne politike, iz razloga ekonomske krize i slično od 5. decembra moraće da se vrati na nivo koji je ugovoren.

Kako bi izbegle smanjenje kamate koje sada naplaćuju banke u aneksima ugovora o kreditu nude klijentima da prihvate novi način obračuna kamatne stope koji je u skladu sa zakonom ali kojim će legalizovati trenutno važeću –višu kamatu.

Klijentima koji ne žele da potpišu aneks obračunavaće se kamatna stopa kakva je bila pre povećanja. Na primer ako je banka pre dve godine povećala kamatu sa 2% + 3M Libor na 3%+ 3M Libor moraće da vrati kamatu na prvobitno stanje ako korisnik ne potpiše aneks.

Kamata se ubuduće može menjati samo kada se menjaju parametri iz kamatne formule koji su promenljivi i javno se objavljuju – referentna kamatna stopa, Belibor, Euribor, Libor i slično.

Ni jedan drugi razlog za promenu – povećanje kamate nije dozvoljen.

Korisnici kredita kojima se kamata smanjila usled smanjenja Libora ili Euribora ne moraju da brinu. Njima se kamata neće vratiti na početni nivo kada je bila veća bez obzira da li potpišu aneks.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.