NavMenu

Legalizuju povećanje kamate - Šta sadrže aneksi koje banke nude na potpis?

Izvor: eKapija Ponedeljak, 21.11.2011. 16:49
Komentari
Podeli

Banke u Srbiji koje su tokom prethodnog perioda povećavale kamate korisnicima kredita ovih dana intezivno pozivaju klijente i nude im da potpišu anekse ugovora o kreditu.

Kamatica je istraživala o čemu se zapravo radi?

Danom primene novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga sve banke koje su povećavale kamate bez osnova u ugovoru, moraće da ih vrate na početni nivo. Svuda gde se povećavala marža, ponderisao Euribor, kamata menjala promenom poslovne politike, iz razloga ekonomske krize i slično od 5. decembra moraće da se vrati na nivo koji je ugovoren.

Kako bi izbegle smanjenje kamate koje sada naplaćuju banke u aneksima ugovora o kreditu nude klijentima da prihvate novi način obračuna kamatne stope koji je u skladu sa zakonom ali kojim će legalizovati trenutno važeću –višu kamatu.

Klijentima koji ne žele da potpišu aneks obračunavaće se kamatna stopa kakva je bila pre povećanja. Na primer ako je banka pre dve godine povećala kamatu sa 2% + 3M Libor na 3%+ 3M Libor moraće da vrati kamatu na prvobitno stanje ako korisnik ne potpiše aneks.

Kamata se ubuduće može menjati samo kada se menjaju parametri iz kamatne formule koji su promenljivi i javno se objavljuju – referentna kamatna stopa, Belibor, Euribor, Libor i slično.

Ni jedan drugi razlog za promenu – povećanje kamate nije dozvoljen.

Korisnici kredita kojima se kamata smanjila usled smanjenja Libora ili Euribora ne moraju da brinu. Njima se kamata neće vratiti na početni nivo kada je bila veća bez obzira da li potpišu aneks.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.06.2024.  |  Finansije

NBS pripremila nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama - Šta su novine?

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama i pozvala građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane da u okviru javne rasprave, svoje sugestije i primedbe na pomenute nacrte propisa dostave do 27. juna. Cilj predloženih izmena i dopuna Zakona o platnim uslugama pre svega je, kako se navodi, da se dodatno podstaknu inovacije na tržištu i obezbedi veća konkurencija i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.