Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.11.2011.| 15:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Novi beogradski most zvaće se "Most na Adi"

(Foto: b)

Komisija za imenovanje ulica i trgova odlučila je danas da novi most preko Save kod Ade Ciganlije, koji spaja novobeogradsku u i čukaričku obalu, dobije jednostavno ime - "Most na Adi".

Komisija je tu odluku donela na sednici, razmatrajući brojne predloge građana, među kojima je po brojnosti prednjačio upravo naziv "Most na Adi", rekao je Tanjugu predsednik Komisije Slobodan Stanimirović.

- Za "Most na Adi" zabeležen je 3.341 glas, drugi predlog bio je "Harfa" sa 1.038 glasova, a zatim predlozi da novi most ponese ime pokojnog patrijarha Pavla ili ubijenog premijera Srbije Zorana Ðinđića - naveo je Stanimirović.

- Predlozi "Žirafa" i most Nikole Tesle imali su po nešto više od 300 glasova građana, dok predloge da most bude nazvan po aktulnom gradonačelniku Beograda Draganu Ðilasu ili teniskom asu Novaku Ðokoviću Komisja nije uzmala u obzir - jer su oni živi, dodao je on.

Stanimirović je objasno da u slučaju dodele imena po nekoj poznatoj ličnosti, bilo da je u pitanju most, trg ili ulica, mora da prođe tri godine od smrti te osobe i naveo da je jedini izuzetak od tog pravila napravljen kada je patrijarh Pavle, odmah nakon smrti, dobio bulevar sa svojim imenom. On je naglasio da je obaveza Komisije bila je da razmotri svaki predlog i da obrazloži zašto se on prihvata ili odbija.

Komisija je u prethodnom periodu dobila nešto više od 200 predloga pojedinaca i različitih udruženja i organizacija.

Predlog da se novi most preko Save nazove "Most na Adi" Komisija će proslediti Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu koje treba da da saglasnost, posle čega predlog ide na glasanje u Skupštini grada.

Most preko Save, koji urbanističkim, saobraćajnim, ekološkim i estetskim kvalitetima predstavlja najnovija dostignuća u oblasti mostogradnje, trebalo bi, kako je ranije najavljeno, da bude otvoren za saobraćaj 15. decembra.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.