NavMenu

Konačno zatvaranje kluba "Akademija"

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.11.2011. 15:15
Komentari
Podeli

Beogradski klub "Akademija" u oktobru ove godine zatvoren je posle 50 godina postojanja. Koji su razlozi doveli do obustavljanja rada, uprkos protestima i peticijama protiv zatvaranja "Akademije"?

Fakultet likovnih umetnosti je 2002. godine sklopio sa privatnim preduzećem za muzičku i vizuelnu produkciju "Sens Art" iz Beograda ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji koji predviđa izvođenje zajedničkog projekta "klub Akademija".

Na osnovu ovog ugovora preduzeće "Sens Art" je za obnavljanje i dovođenje u funkcionalno stanje neupotrebljivih podrumskih prostorija u Rajićevoj 10, u kojima se nalazi klub "Akademija", za modernizaciju, tehničko opremanje i infrastrukturu, uložilo preko 150 hiljada evra.

"Sens Art" je od aktivnosti kluba i dodatnog investiranja (20 hiljada evra) finansirao studentske ekskurzije, honorare modela koji su studentima pozirali i nabavku obrazovne literature (130 hiljada evra), a brojni studenti FLU su radom u klubu mogli da zarade džeparac.

Nakon višegodišnje saradnje, ispostavilo se da Fakultet likovnih umetnosti nijednog trenutka nije imao pravo da ovaj prostor ustupi bilo kakvoj privatnoj firmi, jer je vlasnik prostora gradsko komunalno preduzeće "Poslovni prostor".

Preduzeće "Sens Art" nije bilo obavešteno o toj činjenici u trenutku potpisivanja ugovora i uložilo je nepovratna sredstva u infrastrukturu kluba.

Posle nekoliko godina rada, pokrenut je sudski postupak za iseljenje kluba, koji po tom zakona nema pravo da koristi dati prostor ukoliko to ne odobri vlasnik, preduzeće "Poslovni prostor". Ishod čitave priče je zatvaranje Akademije i činjenica da za kultnu instituciju nema mesta u Beogradu.

Zatvaranjem "Akademije" gube i poštovaoci i muzičari

Oni kojima je do "Akademije" stalo verovatno se pitaju - "Grade, srećan li si?".

Cenu je platilo mesto koje je osamdesetih bio zaslužno za formiranje beogradskog Novog talasa (Idoli, Šarlo akrobata, Električni orgazam), beogradskog garažnog rok zvuka (Partibrejkers, Disciplina kičme).

Tako se krenulo ka sahranivanju kult koji je omogućio pozicioniranje grada na najviše lestvice svetskog klubskog provoda, prevashodno zbog kvaliteta muzike koju je "Akademija" propagirala i bila je jednood retkih mesta, čiji se kvalite ponuđenog sadržaja održao i do današnjih dana.

Zatvaranjem nestaje mesto na kome su jedne od prvih nastupa imali Rambo Amadeus, Obojeni program, celokupna beogradska rock scena 90-tih (Darkwood Dub, Plejboj, Presing, Kanda Kodža i Nebojša).

Ovim činom nisu samo verni posetioci Akademije na manjku. Petar Milojeviić, muzičar benda Jailbrake podseća kako su pored domaćih izvođača gostovali i inostrani i tako upoznavali grad sa muzičkim pravcima drugih prostora.

Stoga smatra da je i publika na gubitku ali i sami i muzičari, kojima se smanjio broj mesta na kojima mogu prikazati ono što rade.

Neuspeh protesta i onlajn peticije

Iako je onlajn peticiju potpisao više od 10000 ljudi, među kojima su javno i glasno negodovanje izrazili Cane iz Partirejkersa, Rambo Amadeus, Uroš Đurić i ostali, nije učinjeno ništa da se odluka poništi i "Akademiji" poduži opstanak.

U medijima nije bilo dovoljno mesta za ovu temu, jedan od razloga i jeste bacanje svetla na druge muzičke i kulturne tendencije u gradu.

Za "Akademiju", kao opozit dominantim muzičkim, intelektualnim i duhovnim tendencijama-mesta nema. Smatrana alternativnom, gurnuta je na marginu interesovanja.

Aleksandar Bojić iz grupe "Jailbreak" opominje da su socijalne prilike u zemlji vrlo nepovoljne i da su ljudi više orijentisani na brigu o osnovnim egzistencijalnim pitanjima, dok je borba za kulturna pitanja i opstanak kulturnih ustanova gurnut u ćošak.

Oni koji su izlazili na "Akademiju" kažu da žale što na ovim prostorima nema razumevanja za pank i rok, makar koliko za komercijalni DJ-ing i turbo folk.

Nevena Lazić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.