NavMenu

Da točkovi bezbedno miruju - Beogradski "Design Studio2" osmislio držač za bicikle od reciklirane gume koji čuva i dvotočkaše i prirodu

Izvor: eKapija Petak, 11.11.2011. 13:08
Komentari
Podeli

Pakovanje za tečni deterdžentPakovanje za tečni deterdžent
("Bike parking")

Za jednu staru biciklističku gumu verovatno ne postoji bolji način da završi svoj radni vek nego da postane "dom" nekom novom dvotočkašu. Na tom svom zadatku ona ne mora da bude sama – automobilske, autobuske, sa motora i motocikala, one na kojima su traktori gazili oranice i one na kojima su šleperi grmeli drumovima - sve gume su dobrodošle u izradi bezbedne i udobne "Bike parking" rampe za bicikle.

Idejno rešenje dizajnera Milana Markovića i Uroša Džunića iz beogradskog "Design studio2" osvojilo je prvu nagradu na ovogodišnjem konkursu "Ekologičan dizajn", koji je, u nameri da sazna koji su najbolji načini da se iskoristi reciklirana guma, organizovala kompanija "Tigar" u saradnji sa magazinom "Kuća stil".

Držač za bicikla, čiji je oblik tako osmišljen da se njegov kapacitet jednostavno može povećavati ili smanjivati, dizajniran je tako da svojom formom ne iskače previše kako iz prirodnog, tako ni iz urbanog okruženja.

Pakovanje za tečni deterdžentPakovanje za tečni deterdžent

- Osmislili smo proizvod koji spaja ekologiju i zdrav život. Sa jedne strane, "Bike parking" opravdava upotrebu reciklirane gume, a sa druge, svojim zanimljivim izgledom podstiče na vožnju bicikala i rekeraciju – kaže za "eKapiju" Milan Marković iz "Design Studio2".

Zbog osobina materijala ova rampa nešto je masivnija nego uobičajene, ali je zbog toga i bezbednija. Guma je mekana, otporna na mehaničko habanje i sigurno vam se neće desiti da vam uživanje za kormanom pokvari ogrebotina na omiljenom biciklu.

- Ovaj materijal može i da se farba u čitavom spektru boja, shodno primeni i ambijentu u kome se predmet nalazi, i mislim da to dodatno doprinosi atraktivnosti našeg rešenja – kaže nam Marković

U kreiranju ovog proizvoda dva beogradska dizajnera vodila su se podjednako originalnošću i primenjivošću, što je, kako kažu, u industrijskom dizajnu siguran znak pravog puta.

- "Bike parking" nije samo korisan, već je i tako dizajniran da zaintrigira ljude, da se zapitaju šta je to – otkriva nam Marković.

Pakovanje za tečni deterdžentPakovanje za tečni deterdžent

Kako je ovo idejno rešenje proglašeno za najbolji "Ekologičan dizajn", sada je na kompaniji "Tigar" da odluči hoće li projekt i sprovesti u delo i hoće li uvrstiti "Bike parking" u svoj proizvodni program. Pirotska kompanija zbog toga ispituje tržište, mogućnosti prodaje i zainteresovanost kupaca za ovaj proizvod.

U prilog inovativnom "domu" za dvotočkaše ide i činjenica da će i u Srbiju u narednim godinama stići evropski propis po kome se guma mora stopostotno reciklirati. Na taj način, Evropljani se brane od zagađenja i čuvaju prirodu, ali i pune novčanike svojih građana za koje se u reciklažnoj industriji neprekidno otvaraju nova radna mesta. Kada ovaj zakon počne važiti i kod nas, i stanovnike Srbije biće novih poslova, a livade i pašnjaci neće postajati "groblja" isluženih guma.

- Verujem da naše idejno rešenje ima velike šanse da ga "Tigar" i realizuje, i da ono zaživi na našem i na stranim tržištima. Mislim da bi kupci mogle za početak biti državne i lokalne institucije koje bi dale primer ostalima, i podstakle razvijanje ekološke svesti i sklonosti ka recikliranju – nada se naš sagovornik.

Kompanija "Tigar" je prateći evropske trendove već kupila mašine za recikliranje gume, i u njihovim pogonima pravi se nekoliko proizvoda od tog materijala.

Pakovanje za tečni deterdžentPakovanje za tečni deterdžent

Korisno upakovana umetnost

Beogradski "Dizajn Studio2" osnovan je pre pet godina, a osim industrijskim dizajniranjem, bavi se i 3D animacijama, grafičkim i veb dizajnom.

- Dobar industrijski dizjan unapređuje poslovanje naših klijenata, a svet u kome živimo čini lepšim i funkcionalnijim. To je umetnost upakovana po industrijskim pravilima – kaže Milan Marković.

Do sada, beogradski dizajneri izradili su dvadesetak projekata, uglavnom za ambalažu proizvoda.

- Ponekad ideje industrijskih dizajnera zaista mogu da budu pokretač velikih promena. Potreba za stalnim promenama i naraslim potrebama je glavna odlika sveta u kom živimo i mi, kao kreativni deo populacije, uz pomoć ideja i njihovog ostvarenja, a zahvaljujući primeni savremene tehnologije, koja stalno ide napred, uspevamo da ih zadovoljimo. Ipak, osnovni smisao našeg rada je pre svega da ljudima olakšamo i unapredimo njihov svakodnevni život i učinimo ga što prijatnijim – otrkili su nam u "Design Studio2".


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.