NavMenu

Beograd će se zadužiti za još 57 mil EUR?

Izvor: Danas Petak, 11.11.2011. 11:58
Komentari
Podeli

Grad Beograd zadužiće se za 57 mil EUR kod Evropske banke za obnovu i razvoj ako odbornici Skupštine grada na današnjoj sednici usvoje odluku o novom zaduženju, saznaje "Danas". Ovaj kredit pokriće deo troškova predviđenih za finansiranje projekta unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture, čija je ukupna vrednost procenjena na više od 140 mil EUR.

Ostatak novca koji prevazilazi mogućnosti gradskog budžeta pokriće sredstvima iz zajma Evropske investicione banke u iznosu od 57 mil EUR, ali i donacijama Western Balkan Investment Fund i razvojnih banaka.

Unapređenja beogradskog javnog prevoza i saobraćajne infrastrukture obuhvata produžetak tramvajske mreže preko novog mosta na Savi i izgradnju gornjeg stroja tramvajske pruge na novim prilazima mostu, kao i tramvajsku mrežu i modernizaciju ulica: Vojvode Stepe (deonica od Autokomande do okretnice Banjica), Bulevaru oslobođenja, Karađorđevoj, Ruzveltovoj i Mije Kovačevića, Beogradskoj i Starine Novaka, Bulevaru kralja Aleksandra (od okretnice Tašmajdan do Ruzveltove ulice i od Ulice gospodara Vučića do okretnice u Ustaničkoj ulici), 27. marta, Džordža Vašingtona i Cara Dušana.

Projektom je predviđena i rekonstrukcija Trga Slavija, kao i izgradnja podzemnih pešačkih prolaza ispod saobraćajnica ka Beogradskoj ulici, Bulevaru oslobođenja, Ulici kralja Milana i Nemanjinoj, čija je vrednost 4, 8 mil EUR. Zajam koji će Grad uzeti od Evropske banke za obnovu i razvoj otplaćivaće se u 12 jednakih polugodišnjih rata počevši od 21. marta 2015. godine. Šef odborničke grupe LDP-a Dejan Ranđić kaže za Danas da će svi radovi koji su predviđeni ovim projektom početi tokom 2012. i 2013. godine, odnosno posle izbora.

- Novac je predviđen za konkretne projekte i neće moći da se koristi za druge stvari. Ova ulaganja u infrastrukturu predstavljaju otvaranje mnogih mogućnosti za Beograđane - rekao je Ranđić.

Šef odborničke grupe DSS-a Andreja Mladenović kaže za Danas da je ovo samo jedno u nizu zaduženja Grada u poslednje dve i po godine.

- Beograd po broju kredita postaje prezadužen grad, i nakon ovog narednog zaduženja neće moći više da uzima nove kredite. Sadašnji prihodi Grada nisu na nivou koji će moći da donese mogućnost vraćanja tih kredita, s obzirom da je Grad sada zadužen preko 800 mil EUR - objašnjava Mladenović i dodaje da sad Grad neće moći normalno da funkcioniše.

Iz Gradske uprave nisu hteli da komentarišu novi kredit. Čelnici glavnog grada su pre godinu dana u plaćenom oglasu u beogradskim medijima objavili da je Beograd umereno zadužen, budući da ukupni kreditni dug nije veći od 3% gradskog budžeta. Zakonom o javnom dugu dozvoljeno je zaduženje u iznosu od 15% prihoda gradske kase. Navedeno je da je budžet Beograda u 2008. godini iznosio 840 mil EUR, a u 2010. je za 30% manji i iznosi 580 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.