Izvor: Mondo | Četvrtak, 10.11.2011.| 15:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Preminuo glumac Petar Kralj

Petar Kralj

Slavni glumac Petar Kralj preminuo je u 71. godini, potvrđeno je "Mondu" u Ateljeu 212.

Petar Kralj umro je u četvrtak popodne u Beogradu, potvrđeno nam je u Ateljeu. Beogradski mediji prenose da je glumac bio teško bolestan, i da je nekoliko puta tokom poslednjih meseci bio hospitalizovan.

Rođen 4. aprila 1941. u Zagrebu, Kralj je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Od kraja šezdesetih godina bio je stalni član Ateljea 212, a zatim je prešao u slobodne umetnike i igrao na scenama raznih pozorišta.

Odigrao je veliki broj uloga u komadima svetske i domaće dramske baštine, među kojima su "Hamlet", "Maksim Crnojević", "Galeb", "Ujka Vanja", "Mefisto", "Svet Georgije ubiva aždahu", "Građanin plemić", "Uspavana lepotica", "Jazavac pred sudom" i drugim.

Igrao je u filmovima "Roj", "Hajka", "Sok od šljiva", "Kako sam sistematski uništen od strane idiota", "Boj na Kosovu", "Underground", "Mali svet", i na televiziji ostvario uloge u serijama "Metla bez drške", "Kraj dinastije Obrenović", "Porodično blago", "Stižu dolari", "Srećni ljudi"...

Velikan srpske glume dobio je i nagradu "Miloš Žutić", statuetu "Joakim Vujić", kao i "Dobričin prsten", nagradu "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran" i priznanje Sterijinog pozorja za životno delo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.