NavMenu

Mađarska kompanija Matav ponudila najbolju ponudu za privatizaciju 51,12% Telekoma Crne Gore

Izvor: Danas Ponedeljak, 17.01.2005. 12:00
Komentari
Podeli

Ponuda Matava, madjarske kompanije u sastavu Deutsche Telekoma, za privatizaciju Telekoma Crne Gore je najkvalitetnija. Druga ponuda po kvalitetu je Telekom Slovenije, treća Telekom Srbije, a četvrta Mobilkom Austrija, kako je odlučio Savjet za privatizaciju Vlade Crne Gore, prihvatajući Izvještaj Tenderske komisije o rezultatima tendera za prodaju 51,12% akcijskog kapitala Telekoma Crne Gore, a. d. Podgorica.

Rang listu ponuda za kupovinu 51,12 % akcija Telekoma Crne Gore napravila je tenderska komisija koja je rangirala ponude na osnovu dva glavna elementa: finansijske ponude koja se sastoji od kupovne cijene i investicionog programa i biznis plana, koji uključuje i socijalni program. Za finansijsku ponudu dobijalo se 75 poena, a za biznis plan 25 poena. Tenderska komisija je uz rang listu objavila i elemente iz ponuda koje su dostavili ponuđači:
U finansijskoj ponudi Matav Rt. je ponudio 114 mil EUR, a jedini je dostavio i ponudu manjinskim akcionarima za otkup njihovih akcija od 51 mil EUR (ili 2,2 EUR po akciji), Telekom Slovenija 93 mil EUR, Telekom Srbija 88,9 mil EUR, a Mobilkom Austrija 87 mil EUR.
Matav Rt. je u okviru svog Investicionog programa predvidio 67,288 mil EUR kapitalnih investicija koje obuhvataju: za fiksnu telefoniju ukupno 26,87 mil EUR za optičke i pristupne mreže, u svrhu efikasnog marketinga, unapređenja PSTN, ISDN i ADSL, razvoj novih kanala prodaje, fakturisanja i naplate i informacionu tehnologiju; za mobilnu telefoniju ukupno 38,83 mil EUR za sistem, inteligentnu mrežu i informacionu tehnologiju u cilju povećanja broja korisnika, smanjenja operativnih troškova, promjene marke Moneta u T-mobile; za Internet je predvidio 1,588 mil EUR za on-line usluge, ADSL i pospješivanje informatičkog društva.
Telekom Slovenija d.d je predvidio: za fiksnu telefiniju razvoj ISDN, IP/MPLS, MIPNET mrežea, ADSL, Call centara; u okviru razvoja mobilne telefonije predvidio je poboljšanje distribucije i prodaje, uvođenje usluga sa dodatom vrijednošću, QOS (R11, 212-33C, SMSC, GPRS, EDGE, radio mreža i dr); za Internet je predvidio razvoj MIPNET i ADSL, Ethernet, web hostinga i dizajna, i ostalo.
Telekom Srbija a.d. je u okviru svog oinvesticionog programa predvidio 69,380 mil EUR kapitalnih investicija tako da obuhvataju: za fiksnu telefiniju ukupno 25,94 mil EUR za mrežu optičkih kablova, PDH i SDH, RR sisteme prenosa, kablovske distibutivne sisteme, mreže, komutacije, MIPNET, ADSL, IT, GIS system; za mobilnu telefoniju ukupno 35,405 miliona evra za RBS i Ripitere, EDGE, BSC, RR, MSC/VLR, MS/VMSC/MMSC, nadzor, roaming, prepaid, opremu i dr; za Internet je predvidio 8,035 mil EUR za ADSL, GIA, web hosting i slično.
Mobilkom Austria je za investiciona ulaganja u svojoj ponudi predvidio ukupno 86,978 mil EUR i to: 32,111 mil EUR za fiksnu telefiniju u svrhu Ethernet, Multiprotokolarne izmjene oznaka, servisne oblasne mreže, unapređenje MPLS, DSL usluge, ADSL, bežična pristupna tehnologija, veze sa fiber optičkom mrežom podataka Telekoma Austrije (Austrija-Njemačka-VB-Češka-Slovačka-Mađarska-Italija); 54,867 miliona evra za mobilnu telefoniju u svrhu unapređenja GPRA/EDGE i UMTS roaminga, mobilne komunikacije podataka - EDGE za veću funkcionalnost i usluge; za Internet je predvidio finansiranje računara, školovanje, e-vlada, mrežne tehnologije za finansije, sudove i medicinu.
Očekuje se da će pregovori sa prvorangiranim Matavom, biti teški, ali isto tako i uspešni, kao i da će potrajati mesec dana.

 

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.