NavMenu

Investiranje u kulturu kao ulaganje u lepši deo života

Izvor: eKapija Ponedeljak, 07.11.2011. 10:22
Komentari
Podeli

Sa održane tribineSa održane tribine

Mogućnosti saradnje privatnog i državnog sektora u oblasti finansiranja kulture bila je glavna tema na tribini koja je 2. novembra 2011. održana u organizaciji Šumatovačke – Centra za likovno obrazovanje i PR agencije V Communications pod nazivom Ivestiranje u kulturu - ulaganje u lepši deo života.

Tribina je okupila predstavnike lokalne samouprave, menadžere u kulturi, rukovodioce u republičkim i gradskim ustanovama, ali i privatne preduzetnike i pojedince koji uprkos teškoj finansiskoj situaciji kreiraju izvanredne projekte i umrežavaju se na najbolji način sa javnim sektorom.

Predstavnici državnog sektora, među kojima su govorili i Nemanja Petrović iz GO Savski Venac, Danko Runić u ime projekta Beograd 2020, Dragana Martinović, Biljana Jokić i mr Maša Vukanović u ime Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, Aleksandra Delić iz BITEF-a, Nenad Ljubenović, predsednik KC Mladenovac i Vesna Milosavljević, predstavnica portala SEEcult i Vesna Bogunović, direktorka Šumatovačke, su se osvrnuli na realizaciju projekata tokom 2011. godine. Uz detaljne prezentacije i isticanje saradnje sa sponzorima, međunarodnim partnerima i fondovima koji su im na raspolaganju u i van Srbije, istaknuti su pozitivni primeri. Takav slučaj je GO Savski Venac koja je od 2003. godine uspela da oživi mnoge ruinirane prostore, privuče publiku i navikne je na nove, kvalitetne manifestacije u gradu.

U okviru drugog panela preispitane su alternativne forme i modeli poslovanja u kulturi, a učesnici su kroz diskusiju istakli značaj entuzijazma i mnogo veće aktivnosti i pokretljivosti u pronalaženju finansija, nego što je to slučaj u velikim struktuiranim sistemima. Od učesnika među kojima su bili Olivera Vučinić, vlasnica galerije "Nova", Nina Mudrinić Milovanovic, vlasnica galerije "Stretegie Art", Milica Božanić, koja je govorila u ime Srpske filmske asocijacije, Manuela Graf, u ime Centra za informisanje Kissaroo, Aleksandar Protić i Feđa Dimić, članovi benda "Beogradski sindikat", Veljko Jovanović, u ime udruzenja Neki fini ljudi i Goran Skrobonja, vlasnik izdavačke kuće "Paladin" svi prisutni su mogli čuti brojne ideje i predloge.

Od aktivnog praćenja konkursa koje raspisuju ministarstva, do traženja i povezivanja sa inostranim fondacijama koje finasijski podržavaju projekte koji su vezani za prevodjenje tekstova. Takođe, na panelu su se mogli čuti i dobri primeri iz prakse kada je reč o stranim fondovima koji u zemlji pomažu kulturu i filmsku umetnost, saznali smo i za predloge kako bi uspešne korporacije otkupom likovnih dela ili delimičnim odricanjem od prostorija mogle značajno da podstaknu likovne stvaraoce i izlagače.

Sledeći termin okupljanja dogovoren je za maj 2012. Tom prilikom svi zajedno: i javni i privatni sektor u kulturi sastaće se sa pretstavnicima stranih investitora i sa domaćim kompanijama koje su spremne da kroz programske i zakonske regulative ulažu u umetnost i umetničku produkciju u Srbiji.

Realizaciju tribine su podržali: Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Chapter 4, Turistička organizacija Beograd, Hype lounge, Strawberry Ideas & Solutions, restoran azijske kuhinje "Luda kuća", restoran: Nišlija, Nobel corporation.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.05.2023.  |  Građevina

Beograd odustaje od izgradnje tunela kod Autokomande - Da li se "dižu ruke" od unutrašnjeg magistralnog poluprstena?

Posle više od godinu i po dana čekanja najavljeno je da će se definitivno odustati od izgradnje tunela kod Autokomande koji je trebalo da bude deo unutrašnjeg magistralnog prstena Beograda. Neposredan povod je primedba Vojske Srbije koja ima objekte pod zemljom u delu kojim je predviđena trasa tunela. Pre Vojske Srbije, nezadovoljni su u jesen 2021. godine bili i građani obližnjeg naselja Stadion koje se nalazi između stadiona Crvene

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.