Izvor: eKapija | Četvrtak, 27.10.2011.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vest

"Atlantic Grupa" ostvarila 460 mil EUR prihoda u prvih 9 meseci 2011.

Emil Tedeshi

"Atlantic Grupa" je u prvih devet meseci 2011. godine ostvarila ukupan prihod od prodaje u iznosu od 3,45 milijardi kuna (460 mil EUR), dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, uz rast od 4% u upoređenju s pro-forma konsolidiranim prihodom u prvih devet meseci 2010, navedeno je u saopštenju.

Dobit iz poslovanja pre amortizacije, bez jednokratnih uticaja, u ovom periodu iznosi 394 miliona kuna, a neto dobit bez jednokratnih uticaja iznosi 32,5 miliona kuna (52,53 mil EUR), stoji u saopštenju.

Rastu prihoda, uz konsolidaciju "Droge Kolinske", kako je saopšteno, najviše su doprinele divizija "Sportska i aktivna prehrana", koja u prvih devet meseci beleži najsnažniji rast od 18,3%, te divizija "Pharma" s rastom prodaje od 12,5%.

Prvih devet meseci 2011. godine u poslovanju "Atlantic Grupe" obeležilo je nekoliko ključnih događaja. U prvom kvartalu uspešno su objedinjene distribucijsko-logističke aktivnosti "Droge Kolinske" i "Atlantic Grupe" na svim tržištima u regiji, te su uspostavljeni centralizirani sistemi nabavke i dela marketinških aktivnosti.

U drugom kvartalu je "Atlantic Grupa", u skladu s dugoročnim fokusom na svoje osnovne delatnosti, prodala vlasnički udeo u "RTL Hrvatska", dok je u trećem kvartalu započelo objedinjavanje proizvodnih procesa. U septembru je kompanija izdala obveznice u svrhu restrukturiranja ročne strukture duga u nominalnom iznosu od 115 miliona kuna (15,33 mil EUR).

Po integraciji "Droge Kolinske" u sistem "Atlantic Grupe", regionalna tržišta u ukupnoj prodaji Grupe učestvuju sa 79,8%. Tokom prvih devet meseci hrvatsko tržište u ukupnoj prodaji učestvuje s 29%, slede tržište Srbije s 24,6%, Slovenije s 12%, BiH s 8,2%, a ostala regionalna tržišta sa 5,8%

Ključna zapadnoevopska tržišta čine 8,5% ukupne prodaje uz rast od 11,7%. Najveći pojedinačni rast prodaje od 12,7% beleži tržište Velike Britanije, a sledi tržište Srbije s 11% rasta na pro-forma konsolidovanoj osnovi.

Vlastite robne marke učestvuju u ukupnoj prodaji "Atlantic Grupe" sa 71,5%, distribucija proizvoda robnih marki principala u regiji sa 17,3%, farmacija sa 5,8%, dok proizvodi koje "Atlantic Grupa" proizvodi kao privatne robne marke za velike poslovne sisteme u zemlji i inostranstvu čine 5,5% prodaje.

- Zadovoljni smo ostvarenim rezultatima koji odražavaju ne samo dvostruko višu prodaju kao rezultat akvizicije "Droge Kolinske", nego i organski rast prodaje i stabilnu operativnu profitabilnost na pro-forma konsolidiranoj osnovi u odnosu na godinu ranije. Posebno smo zadovoljni kad se uzme u obzir da se kompanija istovremeno suočavala sa sprovođenjem integracijskih aktivnosti, troškovnim i procesnim optimizacijama, te nepovoljnim makroekonomskim trendovima i snažnim rastom osnovnih sirovina na globalnim tržištima. Očekujemo da ćemo do kraja godine nastaviti s poslovanjem u skladu s najavama - rekao je je Emil Tedeschi, predsednik Uprave "Atlantic Grupe".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.