NavMenu

Promocija knjige "Životić" Marije Crnobori u Beogradu u JDP-u

Izvor: eKapija Petak, 21.10.2011. 09:54
Komentari
Podeli

U svojoj 93.godini, diva Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Marija Crnobori objavila je knjigu. Reč je o zbirci njenih eseja o pozorištu, pisanih u periodu 1952–2004, koje je pažljivo odabrala i osmislila (po uzoru na klasične antičke drame) urednica prof. dr Jelena Lužina, a kojoj je autorka spontano kumovala i nazvala je Životić.

Ovo bogato izdanje objavljuje Istarsko narodno kazalište (INK), a za prvu promociju odlučili su se da bude u Jugoslovenskom dramskom pozorištu i u prisustvu autorke Marije Crnobori. Na promociji u ponedeljak, 24. oktobra u podne u Studiju JDP, uz drage goste iz Istarske županije i beogradske sredine, o knjizi, spisateljskom i glumačkom liku Marije Crnobori govoriće: direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Branko Cvejić, urednica izdanja Jelena Lužina, direktorka INK-a Gordana Jeromela Kaić u ime izdavača i dugogodišnji upravnik JDP-a Jovan Ćirilov.

Eseji su posvećeni analizi glumačkih likova koje je Crnobori darovala na vrhuncu svoje glumačke karijere: studije Antigone, Ifigenije, Ofelije, kao i Gertrude, Fedre, Klitemnestre, Krležine Laure. Zatim slede portreti umetnika s kojima se susretala i sarađivala, Mire Stupice i Bojana Stupice, Branka Gavelle, Branka Pleše, Ive Andrića…

U trećoj i četvrtoj celini (nazvanim Mythos i Efemeris) – o pozorišnim kućama u kojima je radila (Riječko kazalište, Atelje 212) – najveći deo zauzima Jugoslovensko dramsko pozoriše, njegov život i obnova posle požara, o čemu je Marija Crnobori brižljivo vodila dnevnik sa gradilišta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.