NavMenu

Sigurnost, bezbednost i čistoća najznačajniji za kvalitet života u Srbiji - Do novca u gradskim kasama najlakše uštedom energije

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.10.2011. 14:43
Komentari
Podeli

Okrugli sto "Kvalitet života u gradovima Srbije"Okrugli sto "Kvalitet života u gradovima Srbije"

Sigurnost i bezbednost prvi su na listi prioriteta za poboljšanje kvaliteta života u gradovima Srbije, pokazalo su rezultati istraživanja koje je juče objavila kompanija "Philips".

Građanima Srbije veoma su važni i čistoća i upravljanje otpadom, potrošačka korpa i javni prevoz, putevi i parking. Istraživanje je tokom jula ove godine uradio CeSid, na reprezentativnom uzorku od 1.012 građana starijih od 15 godina u Beogradu i Novom Sadu.

Detalji istraživanja predstavljeni su na okruglom stolu pod nazivom "Kvalitet života u gradovima Srbije", na kom su učestvovali stručnjaci iz oblasti prostornog planiranja i osvetljenja, predstavnici lokalnih samouprava i javnih preduzeća iz Beograda, Novog Sada, Niša, Pančeva i Novog Bečeja.

Kao faktor koji najviše utiče na atraktivnost i zahteva najviše poboljšanja, ocenjena je sigurnost - blizu dve trećine građana tvrdi da se u svom gradu bolje oseća danju nego noću.

Novosađanima i Beograđanima veoma je važno stanje škola i drugih obrazovnih ustanova, parkova i prostora za rekreaciju, kao i ustanova za brigu o deci.

Istraživanje takođe pokazuje da skoro jedna trećina (27%) ispitanika smatra da njihov grad ima skroman ekonomski potencijal, posebno kada su u pitanju poslovne prilike i zapošljavanje.

- Uprkos shvatanju da su veliki gradovi poput Beograda gradovi u kojima je lakše naći posao, većina ispitanika smatra da su oni pogodniji za život nego za rad. Najveći broj ispitanika, 40% tvrdi da na to utiču parametri kao što su uslovi za rad, sigurnost i mogućnost rešavanja stambenog pitanja, koji su ocenjeni kao nepovoljni – naglasio je Ivo Čolović iz CeSida.

Okrugli sto "Kvalitet života u gradovima Srbije"Okrugli sto "Kvalitet života u gradovima Srbije"

Kao poziv gradskim vlastima na akciju, skoro trećina ispitanika smatra da bi lokalna samouprava trebalo da igra veću ulogu u kreiranju uslova za otvaranje novih radnih mesta.

- Građani imaju velika očekivanja kada je u pitanju otvaranje radnih mesta, a taj prostor u budžetu može da se ostvari i kroz uštedu u energetski efikasnom osvetljenju - rekao je predstavnik opštine Novi Bečej Tomislav Ratković.

- Novi Bečej je kuburio sa javnim osvetljenjem, kao i mnogi drugi gradovi u Srbiji, ali usled ograničenog budžeta nismo bili u mogućnosti da finansiramo rekonstrukciju. Kada je urađen projekat, pokazalo se da nam se isplati da zamenimo staro osvetljenje savremenim svetiljkama i sijalicama, a da se od uštede u energiji može otplatiti kredit iz koga je to finansirano. Potrošnja električne energije smanjena je za neverovatnih 50%, poboljšana je osvetljenost i povećana bezbednost građana! Znači da su modernizacijom javnog osvetljenja postignute ekonomska, energetska i ekološka korist - naglasio je Ratković.

"Philipsova" posvećenost principima koji čine gradove kvalitetnim za život datira od osnivanja kompanije. Danas, kao lider u industriji osvetljenja,ova kompanija kroz ulično i urbano osvetljenje poboljšava kvalitet života u gradovima, pružajući građanima osećaj veće bezbednosti i sigurnosti, vodi računa o zaštiti životne sredine i pomaže u poboljšanju identiteta, imidža i privlačnosti grada.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.