Izvor: Tanjug | Petak, 21.04.2006.| 15:14

Guliverovim korakom u razvoj srpskog turizma - do 2015. godine u hotele, motele, banje, sela, odmarališa i slično biće uloženo oko 4 milijarde EUR

U razvoj turizma u Srbiji bi do 2015. godine trebalo da bude uloženo oko 4 milijarde EUR i to, pre svega, kroz braunfild i grinfild investicije, istakao je ministar trgovine, turizma i usluga Bojan Dimitrijević, predstavljajući na Beogradskom sajmu Strategiju razvoja turizma u Srbiji.

"Neophodno je razvijati sistem stranih ulaganja i investicije u bazičnu infrastrukturu, kao i praćenje konkurentnosti. Osim toga, naš veliki problem je i loša struktura hotela i niska kupovna moć gostiju. Međutim, postoje projekti koji mogu brzo da se realizuju, poput kulturnih događaja, kružnih putovanja i poslovnog turizma, dok su za seoski i banjski turizam neophodne investicije", objasnio je Dimitrijević.

Sama Strategija razvoja turizma pokazala je da u srpskom turizmu trenutno radi oko 30.000 registrovanih preduzetnika i još oko 35.000 u sivoj zoni, sa kapitalom procenjenim na oko 600 mil EUR, dok je njihova ukupna zarada u 2005. iznosila je oko 300 mil EUR. Takođe, više od 60% firmi iz te grane nije privatizovano i još nema velikih investitora zainteresovanih za ulaganja.

Cilj Strategije je povećanje broja noćenja sa 6 na 16 do 20 miliona godišnje, kao i povećanje broja ležajeva sa sadašnjih 80.000 na 170.000 i to u hotelima sa 4 i 5 zvezdica. Strategija podrazumeva i povećanje broja luksuznih hotela, posebno kroz dolazak svetskih lanaca hotela, kao i podela Srbije na 4 turistička regiona - Vojvodinu, Beograd, jugoistočnu i jugozapadnu Srbiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.