Izvor: Tanjug | Petak, 21.04.2006.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija dobija svoj Nacionalni investicioni plan najkasnije do kraja juna 2006. godineNacionalni investicioni plan Srbije za period od 2006. do 2011. godine biće donet najkasnije do kraja juna 2006. godine, a glavni cilj tog dokumenta biće da omogući održivi razvoj Srbije na srednji rok, za šta su već predviđena početna finansijska sredstva od milijadu EUR.

Upravo takav stav zauzeli su članovi Vlade Srbije na svojoj poslednjoj sednici, na kojoj je, između ostalog, formirano i Koordinaciono telo za pripremu i kasnije sprovođenje pomenutog dokumenta.

Kako je ranije već najavljeno, sva sredstva koja će se trošiti u okviru navedenog projekta biće obezbeđena iz privatizacionih prihoda koji se u 2006. godini planiraju na najmanje 1,3 milijarde EUR, ali i iz kredita međunarodnih finansijskih organizacija i Srbiji dostupnih fondova EU.

Nacionalni plan za investicije u Srbiji imaće 7 prioriteta i to značajna ulaganja u unapređenje obrazovanja, zdravstva, zaštite životne sredine, kulture i sporta, izgradnju saobraćajne infrastrukture, projekte kojima se podstiču zapošljavanje i preduzetništvo, kao i projekte u energetici, poljoprivredi, vodoprivredi, nauci i turizmu.

Za predsednika Koordinacionog tela koje će raditi na pripremi nacionalnog investicionog plana predložen je ministar finanansija Srbije Mlađan Dinkić, dok će ostali članovi tog tela biti ministar privrede Predrag Bubalo, ministar nauke i zaštite životne sredine Aleksandar Popović, ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić i ministar za trgovinu, turizam i usluge Bojan Dimitrijević.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.