NavMenu

Ovacije za predstavu "Rođeni u YU" JDP-a na gostovanju u Mariboru i Zagrebu

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.10.2011. 09:15
Komentari
Podeli

Jugoslovensko dramsko pozorište završilo je trijumfalno oktobarsku turneju u Sloveniji i Hrvatskoj. Naime, predstavom "Rođeni u YU" reditelja Dine Mustafića otvoren je festival "Borštnikovi susreti" u Mariboru, a u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) prikazana je, osim ove predstave, i Elijahova stolica u režiji Borisa Liješevića.

Kako u Mariboru, tako i u Zagrebu, dolazak jednog velikog beogradskog pozorišta izazvao je ogromno interesovanje, pogotovo za predstavu kao što je Rođeni u YU, koja kroz lične ispovesti glumaca govori o zanosima, zabludama, uspomenama, mržnjama i sudbini koje smo delili u zemlji koje više nema – i o tome šta se s našim identitetima dogodilo kada je ta zemlja prestala da postoji.

Međutim, ono što se dogodilo na predstavi 14. oktobra i posle nje, prevazišlo je sva ta očekivanja. Skoro hiljadu gledalaca u krcatoj Velikoj sali mariborskog SNG-a, u punoj je koncentraciji, netremice i gotovo zadržavajući dah. gledalo predstavu, pre nego što su na samom kraju eksplodirali aplauzi i uzvici koji se nisu utišali duže od deset minuta !

Sve to ponovilo se dve večeri kasnije 16. oktobra u Zagrebačkom kazalištu mladih, u još više usijanoj atmosferi zgusnute napetosti i iščekivanja. Bilo je uzdaha, i suza, i smeha i aplauza na otvorenoj sceni. Ovacije su na kraju bile još snažnije nego u Mariboru, a jedan, ne tako mali deo publike zadržao se posle predstave u foajeu pozorišta kako bi tu sačekao glumce i još jednom im čestitao.

Sledeće večeri, 17. oktobra u sličnoj atmosferi, ali s emocijama u drugačijem ključu i možda još snažnijim i burnijim reakcijama, s uspehom je prikazana Elijahova stolica. Onaj isti, najsnažniji utisak od prethodne večeri, bio je i dalje tu: bilo je ovo jedan od onih retkih pozorižnih doživljaja koji su veći i uzbudljiviji i od samog pozorišta, doživljaj koji se nikada neće ni ponoviti ni zaboraviti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.09.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Američki proizvođač punjača za električna vozila preuzeo još jednu srpsku firmu

Beam Global, vodeći provajder inovativnih i održivih rešenja za punjenje električnih vozila i energetsku bezbednost, objavio je zatvaranje akvizicije srpske kompanije Telcom. Telcom, firma sa sedištem u Beogradu, od 1990. godine razvija i proizvodi specijalizovane energetske elektronike uključujući invertore, kontrolere punjenja, napajanja i LED osvetljenje. Telcom je kupljen za 815.298 EUR, od čega je 385.298 EUR

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.