NavMenu

Mesto gde se jede perkelt, pije jabukovo vino, peca i igra golf "Majkin salaš" kod Palića raznovrsnim sadržajima dočekuje celu porodicu

Izvor: eKapija Sreda, 19.10.2011. 17:00
Komentari
Podeli

"Majkin salaš""Majkin salaš"

Porodice ovde dolaze zbog odmora u prirodi i mnogobrojnih interesantnih sadržaja za decu. Gurmani se raduju dobroj krompirači, telećem perkeltu sa domaćim testom i sirom, salašarskom pasulju, pečenoj patki ili pak možda pravoj ribljoj čorbi u restoranu domaće kuhinje "Majkin salaš". Čak i ljubitelje dobre "kapljice" ovde čeka iznenađenje u vidu vina od jabuke koje se na salašu proizvodi i koje je karakteristično za ovo domaćinstvo.

Gosti u etno park "Majkin Salaš", udaljenom 2,5 km od obale jezera Palić, dolaze tokom cele godine. Osim naših turista, autentični ukusi, boje i mirisi Vojvodine zanimaju i putnike iz Mađarske, Poljske, Nemačke, Hrvatska, BiH, Makedonija, Crne Gore... Krajem oktobra za posetioce ovde spremaju "Dane bundeve".

- Ono što je u ovo vreme karakteristično za našu kuću su "Dani bundeve" od 28. do 30. oktobra. Preko leta imamo aranžmane za decu kao što su škole u prirodi, likovne, kulinarske, kožarske, slamarske, keramičarske školice, jahanje ponija, razni izleti i drugo. Zimi organizujemo sankanje saonicama koje vuku konji. Takođe, organizujemo različite manifestacije u toku godine, imamo dešavanja za Novu godinu, 8. mart, Dan zaljubljenih – kaže za "eKapiju" Ivana Gabrić, direktorka etno parka "Majkin salaš".

(Ivana Gabrić)

Na kompleksu, koji se prostire na imanju površine 30 ha, smešteni su dva salaša - "Majkin" i "Cvetni", ribnjak, mala ergela, seosko dvorište i nepregledni voćnjaci. U suvenirnici salaša se mogu naći rukotvorine lokalnih majstora.

"Cvetni salaš"

"Želim da rezervišem smeštaj u irisu". Ove reči od stalnih gostiju često čuju na "Cvetnom salašu" koji je smeštajni objekat etno parka. Imena 15 komfornih soba nose ime nekog cveta. Deo iznad vrata svake sobe je ukrašen vitražem sa cvetnim motivom. Odmah smo zapazili da sobe nemaju televizor što je veoma pozitivno za one koji su došli da predahnu od svakodnevice.

- U svakoj sobi je dostupan wireless internet, ali smo ipak odlučili da televizor smestimo samo u zajedničkoj dnevnoj sobi u slučaju da je u toku neka nacionalna utakmica pa je gostima važno da je pogledaju - kaže naša sagovornica.

("Cvetni salaš")

"Cvetni salaš" raspolaže i bazenom sa ležaljkama i letnjom terasom, salom za sastanke, saunom, mini teretanom. Gosti u trpezariji salaša mogu doručkovati dok se ostali obroci spremaju na "Majkinom salašu".

"Majkin salaš"

U skladu sa trendom razvoja eko-turizma u svetu, koji ima tendenciju da gosta okrene prirodi, ponudi mu tradicionalnu kuhinju i prikažu mu kulturu i običaja regiona u kojem boravi, posluje ovaj kompleks. Veliki trud je uložen da restoran "Majkin salaš" postane jedna od omiljenih destinacija posetilaca ovog dela Srbije i da se u isto vreme sačuva sve ono što je karakteristično za jednu ovakavu oazu ravnice.

Stari vojvođanski salaš je opet postao središte života i okupljanja ljudi uz čašicu dobre domaće rakije, tradicionalnih jela i izvorne tamburaške muzike. Kada je lepo vreme, otvorena je letnja bašta. Umesto cveća u vazi, sto ulepšavaju ljute papričice u saksiji. Gostima se kao aperitiv preporučuje rakija od jabuka koju ovde "peku" iz voćnjaka etno parka. U ponudi ima različitih vina lokalnih vinarija, a i rakija od kajsije, šljive, dunje. U restoranu će vam preporučiti da probate vino od jabuke koje se priprema na salašu. Uz to ne bi trebalo izostaviti ni ajvar sa jabukama, koji se pravi na salašu.

Gurmani mogu da uživaju u krompirači, telećem perkeltu sa domaćim testom i sirom, pevčijem paprikašu sa knedlama, salašarskom pasulju, ovčijem paprikašu sa kupusom, svinjskim papcima, pečenoj patki, ribljoj čorbi... Za sladokusce je obezbeđena domaća štrudla, gomboce, kompoti...

Restoran prima oko 450 gostiju, a sastoji se od tri povezane celine. Svaki deo nosi svoju priču i ispunjen je mnogobrojnim detaljima koji nas podsećaju kako se nekada živelo.

- Moji roditelji su gradili ovaj salaš godinama unazad i vodili računa da svaki deo opreme autentičnim predmetima nekadašnjeg vojvođanskog sela. Ovo je porodični posao već dvadesetak godina. Fotografije na zidu restorana su fotografije naših predaka – napominje sagovornica "eKapije", koja je od malena uključena u rad salaša, a kako nam je rekla vođenje kompleksa je preuzela pre dve godine.

Ivana Gabrić nam je pokazala i biobaštu na kojoj se uzgaja povrće od kojih se prave jela na salašu, kao i raznovrsni začini.

Oko restorana "Majkin salaš" se nalazi i seosko dvorište gde se mogu obići domaće životinje i pogledati stare poljoprivredne mašine koje su se nekad koristile na salašima.

Jahanje konja, pecanje, golf

- Ideja mojih roditelja kada su stvarali salaš je bila da ovde vide što više dece, tako da imamo raznovrsne sadržaje za celu porodicu – ističe direktorka salaša.

Najmlađi gosti se najviše raduju jahanju poni konja. U etno parku je smeštena ergela. Svi zainteresovani gosti mogu da se provozaju fijakerom, jašu lipicanere, a zimi je moguće sankanje u sankama sa upregnutim kojima.

U sklopu vojvođanske "hacijende" smešteno je veštačko jezero odnosno ribnjak površine 2 ha, tako da je gostima omogućen sportski ribolov.

Kako kaže naša sagovornica, u jezeru ima kapitalnih primeraka, a može se upecati amur, som, tolstolobik, smuš, karas, štuka. Svake godine krajem maja organizuju takmičenje u kuvanju riblje čorbe.

Posetioci etno parka "Majkin salaš" mogu da se oprobaju i u golfu uz profesionalnu obuku trenera, a ovde se okupljaju članovi golf kluba "Palić".

- Sada imamo teren za ispucavanje. Sledeće godine je u planu otvaranje mini golf terena odnosno teren sa tri rupe, a kasnije ćemo možda proširiti i na veću površinu – najavljuje direktorka etno parka.

Jabuke za Rusiju, a šljive za kolače

Na 15 ha se prostire plantaža jabuka.

Uzgaja se zlatni delišes, greni smit, mucu i ajdared. Prvi zasadi voća su podignuti 1993. godine. Svake godine se radi analiza zemljišta, tretiranje i zaštita voćaka sa savremenom mehanizacijom i uz pomoć stručnog osoblja.

- U voćnjaku ima i nešto zasada šljive ali to je za našu upotrebu odnosno za pravljenje kolača. Kada je reč o jabukama, izvozimo ih u Rusiju. Reč je o količini od 40 do 50 vagona u zavisnosti od godine – kaže Gabrić za naš portal i najavljuje da je u planu proširenje i modernizacija voćnjaka.

Ni skladišni kapaciteti nisu izostali tako da je izgrađena hladnjača od 150 tona, a zbog povećanja proizvodnje radi se projekat nove hladnjače od 500 tona. U etno kampu je zaposleno 15 radnika, u letnjoj sezoni 20, a kada je u toku berba jabuka posao nađe još 20 radnika.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.