NavMenu

Zemlje CIE bolje pripremljene za talas krize nego 2008. godine - Manja opasnost od ograničenja rasta zbog sniženja nivoa javnog duga

Izvor: eKapija Ponedeljak, 17.10.2011. 15:36
Komentari
Podeli

Zemlje centralne i istočne Evrope (CIE) su u 2011. godini daleko manje zadužene od zapadnih ekonomija, a zbog smanjenja fiskalnih i eksternih debalansa, pretpostavlja se da umanjenje njihove ekonomske aktivnosti zbog nove krize neće biti ozbiljno kao 2009, pokazuje analiza "Erste grupe".

Prosečan odnos javnog duga prema BDP u centralnoistočnim zemljama je 50%, dok je u razvijenim zemljama on 85%.

Nijedna iz grupe osam zemalja CIE nije u tako problematičnoj situaciji u pogledu debalansa tekućih transakcija, održivosti javnog duga ili potencijalnih obaveza u bankarskom sektoru, kao periferne zemlje evrozone.

Trenutna situacija pokazuje da tržišta sada bolje prave razliku između zemalja prema njihovom nivou duga. Na primer, Rumuniji i Češkoj Republici su podignuti rejtinzi kao znak priznanja njihovog napretka u fiskalnoj konsolidaciji. Nivoi duga su na solidnim nivoima u poređenju sa razvijenim evropskim ekonomijama, što ima za rezultat manju opasnost da će se ograničiti njihov potencijal rasta.

- Ukoliko evrozona naglo uspori, region CIE neće izbeći proširenje krize. Ipak on bi trebalo da ovaj put prođe mnogo bolje nego evrozona 2008. godine, jer je osim nižeg nivoa javnog duga, poboljšana i fiskalna konsolidacija, a skresani su i deficiti bilansa tekućih transakcija - kaže jedan od direktora istraživačkog tima Juraj Kotian.

Fiskalni deficiti zemalja CIE su se tokom krize povećali, ali su ostali znatno ispod problematičnijih zemalja evrozone.

Povećanje fiskalnih deficita u CIE ima koren u periodu pre krize, jer zemlje nisu dovoljno konsolidovale svoje javne finansije u godinama ekonomske ekspanzije. Visok rast ciklično pojačanih poreskih prihoda pomogao je da se zamaskiraju osnovni strukturni deficiti, koji su se kasnije pojavili u punoj meri, ističe se u izveštaju.

Navedeno je da se deficit salda tekućih transakcija Rumunije smanjio sa gotovo 14% na ispod 5% BDP-a, hrvatski sa 7% na 1,4% a mađarski se pretvorio u suficit od 2,8% od deficita od 7% BDP-a u 2007. godini. To je znatno smanjilo nove potrebe za spoljnim finansiranjem zemalja CIE koje su ih u prošlosti činile tako ranjivim.

Zbog sumorne globalne perspektive, analitičari "Erste Grupe" su nedavno korigovali naniže prognoze za CIE. Ipak, rast u regionu CIE bi sledeće godine trebalo da nadmaši rast u evrozoni, osim Mađarske, gde velika zakonodavna nesigurnost ima jak negativan uticaj.

- Teško je verovati da bi šteta načinjena sporim napretkom u rešavanju dužničke krize u evrozoni mogla da se u potpunosti popravi. Međutim, nađeno je rešenje koje bi moglo da umiri tržišta, a to bi moglo da otvori put da neke centralne banke u CIE nastave sa smanjenjima kamata. Mislimo da su zemlje CIE mnogo bolje pripremljene da se nose sa krizom nego što su bile pre tri godine - zaključuje Juraj Kotian.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

U Rakovici u planu novi sportsko-rekreativni kompleks na 20.000 m2 - Moguća gradnja bazena, terena, akva parka...

Na području između trase železnice, Ulica Sretena Popovića, 13. oktobra i obilaznice oko Beograda u Rakovici, predviđena je izgradnja sportsko-rekreativnog kompleksa, umesto ranije planiranih privrednih zona, vidi se iz Plana detaljne regulacije za ovo područje, koji je beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove stavio na rani javni uvid. Povod za novi plan, kako se navodi, predstavlja inicijativa gradske opštine Rakovica

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.