NavMenu

Kako su nastala Jovačka jezera ?

Izvor: eKapija Nedelja, 16.10.2011. 18:55
Komentari
Podeli




U noći između 17. i 18. ferbuara 1977. godine selo Jovac u opštini Vladičin Han zahvatila je katastrofa kakva se u ovom kraju ne pamti. Klizište koje je trajalo nekoliko dana zbrisalo je sa lica zemlje 11 od ukupno 16 mahala koliko je selo tada imalo. Nestalo je oko 500 hektara šuma, oranica, pašnjaka i voćnaka. Na sve strane bile su provalije. Srećom ljudskih žrtava nije bilo. Pošteđeno je jedino seosko groblje. Spašen je veći deo materijalnih dobara zahvaljajući pomoći ljudi iz cele zemlje.

Klizištem je zatvoren kanjon Jovačke reke u dužini od 200 metara, a akumulacijom vode stvoreno je veštačko jezero dužine 1500 metara, širine 200 metara i dubine 10 metara, u kome se i danas mogu videti ostaci kuća. Meštani ovog sela 58 porodica koliko ih je tada bilo u delu koji je zahvatila stihija smestili su se u susednom selu Stublu, gde i danas žive, a u četiri mahale koje su preostale ostalo je tridesetak staračkih domaćinstava.

Nakon toga deo Jovca je pošumljen a poljoprivredni kombinat Delišes iz Vladičinog Hana je na površini od 28 hektara podigao voćnjak. Ostatak zemljišta je nakon komasacije vraćen starim vlasnicima ali ga većina ne koristi. Jovačko jezero i još šest manjih jezera koja su poribljena pravi su izazov za kupače u letnjim mesecima ali i za ribolovce jer su bogata različitim vrstama ribe.

Jezera nastanjuju sledece vrste riba: som, klen, beovica, stuka, saran, babuska, karas, linjak, cverglan, pijor ...

Ova jezera se nazivaju Jovačka, kao i Ostrvička.

izvor : www.mojaladja.com

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.