Izvor: Danas | Četvrtak, 20.04.2006.| 12:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Uručene Nagrade grada Beograda za 2005. godinu

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović uručio je 19. aprila 2006. plakete laureatima Nagrade grada Beograda 2005.

Nagradu za novinarstvo dobili su Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik lista Blic, i Svetlana Lukić i Svetlana Vuković - Mesarović za emisiju Peščanik na radiju B92.

Za pozorišno stvaralaštvo nagrada je pripala Egonu Savinu za režiju predstave Smrtonosna motoristika. Za film i radio-televizijsko stvaralaštvo nagradu je dobio Goran Radovanović za dokumentarac "Pileći izbori", dok je za likovno i primenjeno stvaralaštvo nagrađen Slobodan Era Milivojević za izložbu "Gradovi, razglednice u boji", održanu u Sopotu.

Za muzičko i scensko stvaralaštvo nagrađen je Vlastimir Trajković za delo "Pet pesama Stefana Malarmea", premijerno izvedeno na 37. Bemusu, dok je u kategoriji društvenih i humanističkih nauka priznanje pripalo akademiku Simi Ćirkoviću za delo "Srbi među evropskim narodima".

Nagradu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka dobio je dr Aleksandar Spasić za delo "Fino dispregovane čestice: mikro-nano i ato-inženjerstvo", a u oblasti nauke i pronalazaštva dr Miloš Glavonjić i dr Dragan Milutinović, profesori Mašinskog fakulteta, dr Vladimir Kvrgić, inženjeri Zoran Višnjić i Zoran Dimić iz Lola sistema, za patentno rešenje "Troosna mašina sa paralelnom kinematikom Lola pn101-4. V.1.".

U oblasti medicine, za delo "Histologija" nagrađeni su profesori Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević, Vesna Lačković, Novica Milićević, Živana Milićević, Spomenka Mujović, Miljana Obradović, Senka Pantić, Bratislav Stefanović i Dušan Trpinac.

U oblasti arhitekture i urbanizma ovo značajno priznanje dobio je Srboljub Rogan za stambeno-poslovni objekat L2 na lokaciji MZ "Janko Lisjak" na Vračaru. Nagradu za obrazovanje dobila je Radmila Laban, direktor Škole učenika oštećenog vida "Veljko Ramadanović", dok je nagrada za sport pripala vaterpolisti Aleksandru Šapiću.

Dobitnici Nagrade grada za stvaralaštvo mladih su Bojan Arbutina, magistar astrofizike, i Miljana Vuksanović, u oblasti umetnosti. Nagrada "Svetislav Stojanović" u pojedinačnoj kategoriji pripala je vatrogascu Ivanu Arsiću i (kolektivna) Dobrovoljačkom vatrogasnom društvu Savski venac.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.