NavMenu

Avantura u "Orlovom gnezdu" - Ljubitelj ekstremnih sportova otvorio ranč u zapadnoj Srbiji

Izvor: eKapija Četvrtak, 06.10.2011. 15:31
Komentari
Podeli

Na tromeđi požeške, valjevske i gornjomilanovačke opštine svoje stanište su pronašla tri para orlova mišara koji su zaštićena vrsta u Srbiji. Na tom prostoru nadmorske visine 520 m, svoje mesto za hobi i posao, površine 50 ha, pronašao je ljubitelj ekstremnih sportova Daniel Vorkapić i otvorio ranč "Orlovo gnezdo". Kamp ekstremnih sportova u Tometinom polju omogućava gostima relaksaciju u netaknutoj prirodi, a i uživanje u raznolikim aktivnostima kao što su streličarstvo, pešačenje, sportsko penjanje, sportski ribolov, paraglajding, biciklizam i druge.

- Godinama se bavim ekstremnim sportovima tako da sam želeo da stvorim mesto za sebe, ali i za sve ljubitelje avantura i prirode. Gosti nam dolaze na dnevne izlete, a ima i dosta onih koji borave u kampu smeštenom u okviru ranča 5-7 dana. Posebnu pažnju poklanjamo najmlađima i uslovima za njihov dobar provod na ranču, jer nam često dolaze porodice – kaže u razgovoru za "eKapiju" Daniel Vorkapić, vlasnik ranča "Orlovo gnezdo".

Rekreacija u prirodi

Za one koji vole pešačenje u prelepom prirodnom ambijentu ovde su obeležili nekoliko staza – od najkraće Šarene staze dužine 3,5 km do Marjanovog klika dužine 12 km za one koji imaju dosta kondicije. Za bicikliste je rezervisana ruta oko Maljena do Kraljevog stola.

- Organizujemo i off-road sa 5 do 10 vozila. Spust je ka Kamenici, Tometinom polju, kroz pašnjake, šume i vidikovce, a onda opet natrag u "Orlovo gnezdo" – napominje naš sagovornik.

"Orlovo gnezdo" se pobrinulo i za ljubitelje sportskog penjanja. Ranč poseduje stenu sa više od 20 penjačkih smerova uređenih za ovaj ekstremni sport.

Vorkapić kaže da je dosta posetilaca ranča zainteresovano za streličarstvo. Uz poligon i stručno osoblje, gostima je omogućeno da se oprobaju u ovoj drevnoj veštini. U ponudi su individualni kao i grupni (od 5 do 10 polaznika) časovi osnova streličarstva.

Posetioci koji žele da lete iznad "Orlovog gnezda" mogu da se oprobaju u padobranskom jedrenju, jer se ovde organizuju i kursevi paraglajdinga. U ponudi je jednodnevni, dvodnevni i trodnevni kurs,a po želji korisnika organizuju i tandem letove. Svaki polaznik, po završetku kursa dobija CD sa video materijalom, fotografije kao i povelju o završenom pohađanju kursa.

Roštiljanje i kampovanje

Gostima u "Orlovom gnezdu" omogućeno je da spreme hranu po želji, jer raspolaže sa tridesetak uređenih ognjišta idealnih za roštiljanje. Svako ognjište ima obezbeđenu rešetku, drva, kao i kese za otpad. Dnevni zakup je 1.000 dinara za najviše 10 osoba. Sezona roštilja se otvara za 1. maj, odnosno za tradicionalni uranak.

- Za goste koji bi želeli da ostanu nekoliko dana obezbeđeni je kamp. U svetu je kampovanje dosta popularno, ali kako su kampovi u Srbiji neuređeni, retki su strani turisti. Naš kamp je veoma uređen sa kompletnom infrastrukturom. Često su nam dolazili stranci, iz SAD, Meksika, Nemačke, Francuske, Švajcarske, Mađarske i drugih zemalja.

U okviru kompleksa smešten je restoran na otvorenom, gde se spremaju nacionalna jela.

- Gosti mogu da biraju da li će da budu usluženi u našem restoranu ili će sami da roštiljaju. U restoranu se mogu naći jela sa roštilja, svadbarski kupus, teletina i jagnjetina ispod sača i drugi domaći specijaliteti.

Avantura za celu porodicu

Mališani se ovde mogu zabaviti na drvenoj kućici, igrati u pesku, oprobati u odbojci, čak i kupati, a i oprobati u streličarstvu.

- Želimo da pružimo što više sadržaja za celu porodicu. Muškarci se često opredele za ribolov, žene za pešačenje, a decu bez brige mogu da ostave u našem dečjem igralištu gde će se za njih pobrinuti animatori. Planiramo da za sledeću sezonu organizujemo i gimnastiku i jogu na otvorenom koja je posebno interesantna ženskoj populaciji – navodi Vorkapić.

Kako kaže naš sagovornik, dosta su posećene "školice sporta" gde dolaze deca iz Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva i drugih gradova kako se upoznala sa životom u prirodi. Nauče da postavljaju šator, pripremaju hranu, penju se na stenu, rade gimnastiku u prirodi…

U planu zaleđeni vodopad, klizalište na otvorenom, restoran i smeštajni kapaciteti

- Planiramo da u narednom periodu izgradimo zatvoren restoran, kao i smeštajne kapacitete. U planu je i organizacija različitih manifestacija, kao što su "dani gljiva" kad je sezona ili branje lekovitog bilja kojima su bogati ovi krajevi. Takođe, u okviru kompleksa bismo želeli da otvorimo ergelu konja sa školom za jahanje – najavljuje sagovornik "eKapije".

Kako bi omogućili svojim gostima da uživaju i u zimskim aktivnostima, za sledeću sezonu je predviđeno otvaranje klizališta na otvorenom, kao i zaleđenog vodopada za pripreme za alpinizam.

S.O.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.